Vad ska man göra när det åskar?

Dra ur alla stickproppar och antennkablar när åskan går. Om man har möjlighet bör man dra ur kontakten till TV, bredbandsmodem, telefoner och datorer redan innan ovädret bryter ut.

Vad ska man dra ut när det åskar?

Dra ur alla stickproppar och antennkablar när åskan går. Om man har möjlighet bör man dra ur kontakten till TV, bredbandsmodem, telefoner och datorer redan innan ovädret bryter ut.

Är det farligt att duscha när det åskar?

Undvik att röra eller stå nära lampor eller andra elektriska apparater som är kopplade till ett vägguttag. Tänk på att även om blixten slår ner på ett annat ställe så kan strömmen färdas genom ledningar som exempelvis vattensystem, så skippa duschen när det åskar.

Vad ska man inte göra när det åskar?

Dra ur kontakter till TV, stereo, telefon, antennkablar samt kablarna till datorn. Är du i en byggnad som inte har åskskydd, ska du hålla dig borta från elektriska apparater, telefon-, el- och rörledningar när åskan är mycket nära. Undvik att bada, duscha eller spola vatten i kranarna – vattenledningar kan leda ström.

Hur ska man bete sig när det åskar?

Åskan är en stark naturkraft som kan orsaka stor skada. För att skydda sig är det viktigt att hålla sig borta från höjder och från att stå bredvid ett högt träd eller en hög mast. Det handlar om att blixten söker sig till spetsiga föremål. Dessutom ska man undvika att bada, åka båt, vattensporta eller fiska.

Måste man stänga av datorn när det åskar?

Stäng av och dra ur sladden till router, datorer, digital-tv-box, skrivare, telefoni och annan elektronisk utrustning så fort du hör åskan så att inte blixten slår ner och orsakar onödiga skador. Om du vet att åska är på gång, ta det säkra före det osäkra och dra ur sladdarna till all utrustning i förebyggande syfte.

Kan blixten slå ut elektronik?

Trots att blixten inte slår ner just i huset kan elektronik skadas. Ström från blixten går igenom de elektriska kablarna in i byggnaden. Det skapas en högspänning som kan färdas långa sträckor och om den är kraftig kan det betyda att elektroniska apparater i hemmet går sönder.

Kan man duscha i lägenhet när det åskar?

Tänk på att inte vara på öppna fält (exempelvis golfbanor), i närheten av kraftledningar eller på havet när det åskar. Blixten söker sig till högsta punkten. Bada inte i sjöar och vattendrag, vatten leder ström. Vänta också med att duscha eller bada inomhus.

Kan man bli träffad av blixten när man duschar?

Står man då i duschen kan den ledas in i kroppen via vattenstrålen, säger han till lokaltidningen STO. Vernon Cooray berättar vidare att blixtnedslag som leder in i duschen kan få ödesdigra konsekvenser. – Leds blixten in via duschen kan man bli medvetslös och det i sin tur kan leda till drunkning.

Var är det säkrast att vara när det åskar?

Undvik att stå under träd eller andra höga föremål. Gå inomhus. Hus av betong är bäst eftersom de har armeringsjärn som är utmärkta åskledare. Finns inget hus så är du säkrare i en bil/ husvagn än på marken.

Kan man bli träffad av blixten inomhus?

De flesta som träffats av blixten har varit närmare än 3 kilometer från åskmolnets centrum. Inomhus är det ingen fara. Har huset åskledare är du så gott som säker. Blixtströmmen kan däremot ledas in i huset via el-, tele- och vattenledningar.

Är det farligt att ha fönstret öppet när det åskar?

Fönster och dörrar ska stängas eftersom att blixten kan slå ner nära och utvecklas horisontellt och då komma inåt. Blixtens tryckvåg kan också ha sönder glas om den slår till för nära. Åska är förknippat med täta vindbyar och hårt regn, så fönstren bör också stängas på grund av detta.

Kan man laga mat när det åskar?

Är det farligt att använda strykjärnet, spisen och kaffebryggaren? – Ja, använd aldrig elektrisk utrustning när det åskar. Kan man ta skydd under ett träd? – Absolut inte. Sannolikheten är då stor att man skadas.

Hur långt rör sig en blixt i vatten?

Blixtar slår oftast ned på land

Trots det utgör åskväder en stor fara för simmare och andra badande, eftersom de är den högsta punkten där på havet. Blixten söker sig mot marken och tar alltid kortast möjlig väg. Därför slår blixten oftare ned i en simmare som plaskar runt vid vattenytan än bredvid simmaren.

Är det farligt att sova i tält när det åskar?

Sök skydd i bil, byggnad med åskledare eller av armerad betong eller uppsök plats som inte har utsatt läge. Tälta inte på plats med utsatt läge. Kan sådan plats inte undvikas bör man lämna tältet då åskan är farligt nära och söka skydd.

Vad ska man göra när det åskar och blixtar?

Håll dig borta från elkontakter och fönster

Berg rekommenderar att man stannar inomhus och väntar på att åskvädret går över, eftersom de flesta byggnader är utrustade med goda åskledare. – Byggnader har oftast bra åskledare som leder spänningen från blixten. Då blir det inga större skador på varken hus eller människor.

Så undviker du att bli träffad av blixten – Nyhetsmorgon (TV4)

Åska

Hur uppstår åska?

Lämna en kommentar