Vad ska man göra om det blir krig?

Skyddsrum ska ge skydd åt befolkningen i krig. Alla skyddsrum och byggnader med skyddsrum är märkta med skylt. Du tillhör inget särskilt skyddsrum utan använder det som finns närmast. Ta reda på var ditt närmaste skyddsrum finns där du bor och där du befinner dig dagtid.

Vad ska man ha i Krislådan?

Mat och vatten

Tändstickor eller tändare. Mat och dryck som klarar förvaring i rumstemperatur, till exempel: konserver, torr mat, som pulversoppor, torkat kött, torkad frukt, energi och proteinbars, choklad, nötter, frystorkat kaffe, te, saftkoncentrat.

Kan det bli krig i Sverige?

Ska vi vara oroliga för krig? Den allvarliga säkerhetspolitiska situationen vi har befunnit oss i en längre tid har nu dessvärre förvärrats ytterligare. Just nu ser vi inga oroväckande rörelser längs våra gränser, men ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas.

Vad behöver man ha hemma om det blir krig?

Detta behöver du ha beredskap för:

Kommunikation. Läkemedel och första hjälpen-kit. Toalettbesök och hygien. Belysning – till exempel ficklampor och stearinljus.

Vad kan det bli brist på i Sverige?

Om importen försvinner är det också livsmedel som kräver importerade råvaror som det blir brist på, som kaffe, choklad, snus, kryddor och en stor del frukt och grönt. Även insatsvaror till industrin, och reservdelar eller maskiner kommer att påverkas.

Vad gör jag om det blir krig i Sverige?

Alla mellan 16 och 70 år som är bosatta i Sverige är totalförsvarspliktiga. Det betyder att de, om det behövs, är skyldiga att delta i verksamhet som krävs för att förbereda Sverige för krig. Personalförsörjningen av det svenska försvaret bygger på ett system med både frivillighet och plikt.

Hur stor är sannolikheten att de blir krig i Sverige?

Är det krig i Sverige? Nej, det är inte krig i Sverige. Försvarsmakten och de svenska politikerna tror inte att det kommer att bli krig i Sverige just nu, även om det är omöjligt att säga säkert vad som kommer att hända.

Vart åker man om det blir krig i Sverige?

MSB: Det här kan hända om kriget kommer

Primärt är det självklart Försvarsmakten som ska försvara landet och dess territorium, men även kommuner, företag och myndigheter och alla som bor i Sverige ingår i försvaret. Andersson förklarar att det finns olika typer av krigssituationer som kan påverka landet på olika sätt.

Vilka måste kriga om det blir krig i Sverige?

Alla svenska medborgare och övriga som är bosatta i Sverige och som är mellan 16 och 70 år är totalförsvarspliktiga. För närvarande kan civila myndigheter krigsplacera med allmän tjänsteplikt.

Vad betyder Hemberedskap?

Hemberedskap innebär att man gör förberedelser för att i en krissituation kunna täcka sitt eget och familjens basbehov under en begränsad tid. Många kriser och katastrofer gör att samhällets infrastruktur inte fungerar som normalt.

Vad behöver man bunkra?

Lista med livsmedel som är bra att bunkra med under en kris:

Hårt bröd, kex och skorpor. Rågflingor, havregryn, mjöl, müsli eller frukostflingor. Kött- fisk- och vegetariska konserver, exempelvis tonfisk, makrill, köttfärs- tomat- och pastasås, lax- och fiskbullar, köttbullar, korv, kokt kött, ärtor, bönor, majs, …

Om krisen kommer (film)

OM KRISEN ELLER KRIGET KOMMER! – HÄR VISAR JAG MIN KRISVÄSKA! HAR DU PACKAT DIN?

Fly – sök skydd – larma

Lämna en kommentar