Vad ska man säga för att få tandställning?

Om du har ett behov av tandreglering så upptäcks detta vid en vanlig tandläkarundersökning. Men om du själv har funderingar på om du eller ditt barn är i behov av en tandställning kan du ta kontakt med en specialist inom tandreglering (ortodonti) för konsultation.

Kan man få tandställning när man vill?

Om du inte kan få kostnadsfri behandling

Om specialisten bedömer att du inte kan få en kostnadsfri behandling men du ändå vill ha tandställning, finns möjligheten att söka vård hos en privat tandregleringsspecialist och betala behandlingen själv.

Vad ska jag göra för att få tandställning?

Första steget till tandreglering

Tandreglering utförs oftast av en tandläkare som är specialist inom ortodonti. Innan du får tandställning gör tandläkaren en noggrann undersökning av bettet, käkarna och ansiktet. Då tas röntgenbilder på tänder samt käkarna och ett avtryck av dina tänder görs med en mjuk massa.

Hur får man tandställning snabbare?

Om tänderna står trångt på grund av att du har en för liten käke kan det ibland behöva tas bort tänder för att rätta till de tänder som är kvar. Om det bara är lite trångt räcker det ibland med att skapa plats genom att bredda tandbågen.

Hur får man rakare tänder?

Genomskinliga skenor

En effektiv och nästan helt osynlig metod för att räta ut dina tänder är Invisalign. Denna nyskapande tandställning skiljer sig från andra genom att den helt förlitar sig på genomskinliga skenor som sätts över tandraden du vill förändra.

Kan man få tandställning som vuxen?

Om du som vuxen är i behov av tandreglering är du välkommen att kontakta din tandläkare. Då får du hjälp att komma i kontakt med en specialisttandläkare för konsultation. Du betalar själv för behandlingen, men det kan finnas undantag vid svårare avvikelser.

När kan barn få tandställning?

När är det rätt tid för tandställning? Patienter med ortodontologiska problem kan behandlas i stort sett vid vilken ålder som helst. Den ideala tidpunkten för att sätta in tandställning är mellan 10 och 14 år, när huvudet och munnen fortfarande växer och tänderna är mer mottagliga för att rätas ut.

Hur mycket kostar det att få tandställning barn?

Prisexempel
901S Tandreglering, en käke, aktiv behandling 6 månader till 1 år 16 440 kr
905S Tandreglering, båda käkar, aktiv behandling 6 månader till 1 år 28 100 kr
907SA Tandreglering, båda käkar, aktiv behandling 1,5 år till 2 år, med aligner inklusive teknikerkostnad 65 600 kr

Måste man betala för tandställning?

Du som vuxen måste betala för tandregleringen. Men du kan få en del av kostnaden betald av Försäkringskassan. Du som patient får tillbaka mer från Försäkringskassan om du får behandlingen av en specialist än av en tandläkare.

Hur mycket kostade er tandställning?

En inledande konsultation kostar 295 kr, därefter får du ett individuellt kostnadsförslag. En behandling av över och underkäke kostar från 39.995 kr.

Varför tar det så lång tid att få tandställning?

Det finns många faktorer som påverkar hur lång en behandling är. Mer omfattande regleringar kan ta upp till två år eller mer medan mindre bettfel kan korrigeras på kortare tid. Lider du att ett bettfel eller är missnöjd med ditt leende kan du vara i behov av tandreglering.

Får man dricka cola med tandställning?

Det kan bildas bakterier och karies runt din tandställning, därför gäller det att du är extra noggrann med din munhygien. Du behöver dessutom tänka extra noga på hur och vad du äter. Skär gärna maten i bitar innan du stoppar den i munnen samt undvik tuggummi och hårda eller sega saker, som till exempel kola och knäck.

Hur snabbt flyttar sig tänderna med tandställning?

Efter cirka två år är behandlingen oftast klar. När den fasta tandställningen tas bort, vill tänderna gå tillbaka till sitt ursprungliga läge.

Hur kan man få rakare tänder utan tandställning?

Genomskinlig tandskena för raka tänder

Skenan för raka tänder skräddarsys för dig vilket möjliggör en effektiv steg-för-steg-tandkorrigering. På så sätt blir ditt strålande leende möjligt även utan fast tandställning.

Hur fixar man sneda tänder?

Tandreglering eller tandställning är en bra metod för att rätta till både gluggar och sneda tänder. Gluggar kan även rättas till med hjälp av en plastfyllning som kallas komposit. Vid större gluggar kan det behövas ett implantat om det inte går att bygga på med komposit.

Varför får man sneda tänder?

Det kan finnas flera olika anledningar till varför du vill rätta till dina tänder. Du kanske inte är nöjd med ditt utseende och därför vill rätta till tänderna med tandställning även om det inte är något fel på bettet. Den vanligaste orsaken till att du får tandställning är när du har något fel på bettet.

TANDSTÄLLNING | Vlogg

TAR BORT MIN TANDSTÄLLNING EFTER TRE ÅR!

Livet med Tandställning! FÖRE & EFTER

Lämna en kommentar