Vad ska man säga till en kompis som mår dåligt?

Visa att du lyssnar och finns där när det behövs. Fråga personen om det finns något du kan göra för att hen ska må bättre. Gör roliga saker tillsammans men prata även om det som är jobbigt om det känns okej för personen. Jag frågar om den behöver snacka och om den behöver prata med en vuxen.

Vad ska man inte säga till någon som mår dåligt?

“Jag har också dåliga dagar” – och 4 andra saker du ALDRIG ska säga till din vän som mår psykiskt dåligt
 • “Jag förstår dig. …
 • Vad som än händer så försöker jag alltid tänka på alla bra saker jag har i mitt liv.” …
 • “Har du testat att träna, ändra din kost eller sova mer?” …
 • “Kom igen nu, du kommer ur det!”
27 jan. 2022

Vad säger man till någon som mår psykiskt dåligt?

Uttryck din oro och vad du tycker dig ha sett. Säg att det gör att du vill fråga hur personen har det. Se upp med att påstå saker om personen, berätta bara ”hur det ser ut” från din sida och visa att du vill och klarar att vara där, att lyssna och att ha medkänsla. Var beredd att lyssna på svaret utan att avbryta.

Vad ska man göra om en kompis är deprimerad?

Stiftelsen HälsoDialogen har tagit fram följande råd för anhöriga till personer med depression:
 1. Lyssna och erbjud stöd. Var lugn, förstående och uppmuntrande. …
 2. Ta hand om småsaker. …
 3. Kom ihåg att depression är en sjukdom. …
 4. Föreslå saker. …
 5. Lär dig så mycket som möjligt om depression. …
 6. Hot om självmord ska tas på allvar.
24 sep. 2020

Hur ska jag berätta att jag mår dåligt?

För många är det skönt att dela med sig om sitt mående till andra. Du kan pröva att skriva som du gör nu anonymt till någon till att börja med. Att sätta ord på det man känner och tänker är viktigt. När du ”erkänt” för dig själv att du har det jobbigt kan nästa steg vara att prata med en person.

Vad skriver man till någon som har det jobbigt?

Hör av dig då och då, du kan till exempel skriva eller ringa. Fråga hur ofta hen vill att du hör av dig och på vilket sätt om du är osäker. Du kan höra av dig igen lite längre fram om hen inte orkar just nu. Lyssna om personen behöver prata om det svåra.

Vad säger man till någon som har det tufft?

Det vanliga när man hamnar i kris är att man känner sig ensam och utsatt, och det är då väldigt hjälpsamt att få höra att andra förstår. Så när man pratar med en människa i kris så kan man med fördel uttrycka förståelse. Detta går att säga på många olika sätt. Ett tips är att berätta hur det känns i kroppen.

Vad ska man säga till någon som har ångest?

Det är bra att prata med någon om ångesten. Berätta till exempel för en kompis, en förälder, en lärare eller någon annan du litar på. Många försöker dölja att de har ångest, men det tar mycket kraft att försöka låtsas som att den inte finns. Ångesten kan minska om personer runt omkring får veta hur du mår.

Hur ska man bemöta en person med psykisk ohälsa?

Hur bör man bemöta personer med psykisk ohälsa?
 1. Bekräfta det psykiska måendet. Det är viktigt att du visar personen att du vill förstå och att du tar dig tid att lyssna. …
 2. Visa att personens känslor är befogade. …
 3. Sträva efter att vara icke-dömande. …
 4. Undvik ja- och nej-frågor. …
 5. Visa förtroende för att personen gör allt hen kan.
19 dec. 2019

Hur orkar man leva med en deprimerad person?

Som anhörig till en människa med depression är det viktigt att du kommer ihåg att ta hand om ditt eget välbefinnande. Blir du utmattad har du inte energi att stödja någon annan. Därför är det så viktigt att du försöker leva ditt eget liv och fortsätter att göra det som får dig att känna välbefinnande.

Hur är en deprimerad person?

Du kan ha fått en depression om du under en längre tid känner dig nedstämd, trött, inte har någon ork eller om du känner att du har tappat lusten även till sådant som du brukar tycka om att göra. Det är viktigt att inte vänta för länge med att söka hjälp.

Hur man tröstar en vän?

Med inspiration av tidningen Prevention listar vi fem saker att tänka på om du vill ge tröst som verkligen hjälper.
 1. Det viktigaste är att du finns där. …
 2. Dra inte paralleller till dig själv. …
 3. Kom inte med svar eller förslag på lösningar. …
 4. Säg inte emot. …
 5. Kom ihåg att din kompis inte är du.
17 sep. 2015

Vad är en dålig vän?

Dåliga vänner är vänner som bara är med dig när hon eller han inte har något bättre att göra. Om du upplever att du alltid är där för din vän när hon behöver vård och stöd, men inte får samma respekt tillbaka när du är sårbar och behöver det, är det ett tecken på en dålig vänskap, säger Nordström.

Varför mår jag så konstigt?

Alla mår dåligt ibland. Att vara ledsen, trött, orolig, irriterad, besviken eller arg är vanliga reaktioner som oftast går över av sig själv. Känslor är automatiska och kan inte styras med vilja. De är reaktioner som utgår ifrån en medfödd instinkt och vad du har varit med om under ditt liv.

Hur säger man till sina föräldrar att man är deprimerad?

Stöd till dig som är närstående

Du kan kontakta någon patientförening för att prata med någon som har egen erfarenhet av depression. Du kan också få stöd på chatt eller telefon. Du kan även kontakta en vårdcentral. Det är mycket viktigt att du får hjälp om du själv har en depression eller någon annan diagnos.

Hur berätta om depression?

Att läsa en bok tillsammans kan vara ett sätt att öppna upp för samtal. En bilderbok om depression som inte väjer för det svåra är ”När mammas tankar ändrade färg” av Sara Galli och Mats Molid, en beskrivning av hur depression får en mammas tankar att bli grå och tunga.

10 saker du INTE ska göra på kvällen!!!!!!!!!!

TÄNK PÅ DETTA NÄR DIN VÄN MÅR DÅLIGT – Ångestskolan

Ge råd till en kompis

Lämna en kommentar