Vad ska midsommarstången föreställa?

En spridd föreställning är att midsommarstången representerar en fallossymbol och en kvarleva av uråldrig fruktbarhetsdyrkan. Visserligen finns fruktbarhet som ett tema i form av lövning och en förhoppning om god sådd, växtlighet och sedan skörd.

Hur gammalt är midsommarfirandet?

Traditionen att fira midsommar går långt tillbaka i tiden – faktum är att midsommarfirandet kan spåras ända till 1500-talet. Från början firades midsommar till minne av Johannes Döparen och fram till 1952 inföll alltid midsommarafton den 23 juni (dagen innan Johannes döparens dag den 24 juni).

Vad symboliserar midsommar?

Midsommar var från början ett firande av Johannes Döpares födelsedag. Majstång kommer av ett äldre uttryck som betyder ”smycka med löv”. Midsommarstången är inte någon fallossymbol utan härrör mer från det kristna korset. Midsommarnatten har länge varit föremål för magiska föreställningar.

Vad använder man när man klär midsommarstången?

En midsommarstång består av en stång eller påle, som kläs med björkris och blommor. Den kan variera i storlekshöjd men till traditionen hör att man klär stången med björklöv, blommor och kransar.

Vilken natt är midsommarnatten?

Midsommardagen, som är allmän flaggdag och helgdag i Sverige, infaller i Sverige sedan 1953 och i Finland sedan 1955 alltid på en lördag 20 juni–26 juni. Tidigare inföll midsommardagen alltid den 24 juni, på Johannes döparens dag. Detta är fortfarande fallet i till exempel Estland, Lettland och Norge.

När var midsommarafton förr?

Midsommarfirandet var ursprungligen en kyrkohögtid, ägnad Johannes Döparen, vars kalenderdag infaller den 24 juni. Detta var den ursprungliga midsommardagen i Sverige. I Danmark och Norge ansluter namnet S:t Hans dag tydligare till de bibliska berättelserna. Den 23 juni var midsommaraftonens fasta datum fram till 1952.

Hur lång tid kvar till midsommar?

Midsommar infaller varje år mellan ca den 19:e och 26:e juni. Det exakta datumet beror på veckodagen eftersom midsommarhelgen alltid infaller på en fredag och lördag. På midsommarafton, fredagskvällen, firas högtiden stort, glädjefullt och traditionsenligt.

Är det bara Sverige som firar midsommar?

Det är nu bara Sverige och Finland som firar midsommar med en extra helgdag, men Johannes Döparens dag har varit en festdag inom den kristna kyrkan i omkring 1 500 år.

Vad kallas midsommarafton i Norge och Danmark?

Norge och Danmark

En dag de kallar ”Sankt Hans Aften”. Historiskt namngavs högtiden så för att fira födseln av Johannes Döparen (som föddes sex månader före Jesus). Genom åren har Sankt Hans Aften/Midsommar varit nära sammankopplat med naturens starka krafter.

Vad ska man ha för mat till midsommar?

Klassisk midsommarmat är matjessill, gräddfil och färskpotatis. Lagrad ost, smör och knäckebröd samt nubbe för de som önskar hör också till. Sen avslutas allt förslagsvis med jordgubbstårta. Fira midsommar med svenska klassiker och komplettera kanske med lite nyheter.

Hur gör man en liten midsommarstång?

Grönska – Björkris och blommor till att klä stången med och ståltråd eller ett starkt snöra att binda samman allt med. Eventuellt ett blågult band och en sverigeflagga till toppen. Verktyg – Såg, hammare, spik, avbitartång och ett spett till att göra ett hål i marken med.

När ska man plocka 7 sorters blommor?

En av de mest klassiska midsommartraditionerna är att lägga sju sorters blommor under huvudkudden under midsommarnatten. Enligt traditionen ska blommorna plockas under tystnad, för bryts tystnaden bryts också magin.

Hur firade Vikingarna midsommar?

-Det är troligt att det blotades (offrades) till gudarna och att man drack öl, eftersom det var just så vikingatidens människor firade årets andra högtider, berättar Mats Vänehem. Och garanterat dansades det – det har vi gjort i alla tider, men knappast små grodorna runt majstången som vi gör idag, fortsätter han.

Vad säger man på midsommar?

“Glad midsommar” är den vanligaste hälsningen i midsommartider. När det kommer till högtidshälsningar i Sverige brukar vi från februari till september önska varandra en glad högtid, exempelvis ”glad påsk” eller ”glad midsommar”.

4 Swedish midsummer songs and what do they MEAN? – Små grodorna and more! Learn Swedish the Fun way!

Hur man bygger sin egen midsommarstång

Karatefylla – Midsommarstången

Lämna en kommentar