Vad står midsommarstången för?

En spridd föreställning är att midsommarstången representerar en fallossymbol och en kvarleva av uråldrig fruktbarhetsdyrkan. Visserligen finns fruktbarhet som ett tema i form av lövning och en förhoppning om god sådd, växtlighet och sedan skörd.

Vad föreställer majstången?

Midsommarstång eller majstång kallas en stång som är klädd med löv och blommor och som reses och brukas vid en viss tidpunkt under festliga former. Ofta dansas det ringdans kring midsommarstången. Festligheten infaller vid olika tillfällen på olika håll i världen som första maj, pingst eller midsommar.

Vad betyder ordet majstång?

Ordet majstång (midsommarstång) hänger samman med verbet maja som betyder pryda. Bruket att maja eller pryda förstukvistar och kyrkportar med löv är en gammal sed. Bruket att resa majstänger har troligtvis spridits från städerna till landsbygden.

Hur firades midsommar förr?

Sill och nypotatis är en relativt ny tradition eftersom midsommar förr firades med fil och lutfisk. Det fanns sill, men eftersom många åt saltsill året om fick festmaten gärna vara något annat. Midsommaren är en viktig högtid i Finland, som medför ändrade öppettider och ändringar i tågens och bussarnas tidtabeller.

Är det bara Sverige som firar midsommar?

Det är nu bara Sverige och Finland som firar midsommar med en extra helgdag, men Johannes Döparens dag har varit en festdag inom den kristna kyrkan i omkring 1 500 år.

Hur gör man en egen midsommarstång?

Stommen– Två stadiga pålar. Vill du vara traditionell ska det vara gran och den längsta av de två ska vara 34 alnar (drygt 2 meter) den andra hälften så lång. Men du vet bäst hur stor stång som passar ditt firande. Björk fungerar annars utmärkt, då kan du också kvista av den och använda riset till att klä stången.

Vilken natt är midsommarnatten?

Men eftersom detta ansågs störa arbetsveckan beslutades det att midsommar istället alltid skulle firas på en fredag, och nu för tiden inträffar midsommarafton mellan den 20 och 26 juni. Midsommar är främst förknippad med ljusa nätter och ses ofta som startskottet för sommaren.

Vad är en gemål?

Gemål är en äkta maka eller make. Ordet används främst i fråga om furstliga eller högt uppsatta personer och även om mytologiska gudomligheter. Ordet kan även brukas i sammansättningen prinsgemål, om maken till en regerande drottning.

Vad kallas midsommarafton i Norge och Danmark?

Norge och Danmark

En dag de kallar ”Sankt Hans Aften”. Historiskt namngavs högtiden så för att fira födseln av Johannes Döparen (som föddes sex månader före Jesus). Genom åren har Sankt Hans Aften/Midsommar varit nära sammankopplat med naturens starka krafter.

Vad är berikad?

Berikning innebär vanligtvis att man tillsätter vitaminer och mineraler i ett livsmedel för att förbättra näringsvärdet. Det finns produkter som måste berikas.

Var ska man fira midsommar?

Hur man firar midsommar behöver man inte förklara för någon uppväxt i Sverige, högtiden i sig är inte religiös men traditionerna definitivt heliga! Midsommar firar vi helst på landet, eller i alla fall i parken eller trädgården. Midsommar firas nästan alltid i hemmen, sällan är det så tomt på restauranger och krogar!

När började vi fira midsommar på en fredag?

I Sverige är midsommardagen, helgdagen, sedan 1953 en rörlig helgdag och infaller på lördagen mellan 20 och 26 juni. Midsommarafton infaller därför alltid dagen före, på en fredag som inträffar på någon av dagarna mellan 19 och 25 juni.

Hur firar man midsommar i Finland?

Det är vanligt att bjuda vänner till sitt midsommarfirande eller att delta i kollektivt firande ordnat av byalag eller liknande. Tidigare var det vanligt med bröllop på midsommaren (finska: juhannushäät), men numera firas bröllop hellre andra sommarveckoslut.

Vad är typisk midsommarmat?

Klassisk midsommarmat är matjessill, gräddfil och färskpotatis. Lagrad ost, smör och knäckebröd samt nubbe för de som önskar hör också till. Sen avslutas allt förslagsvis med jordgubbstårta. Fira midsommar med svenska klassiker och komplettera kanske med lite nyheter.

Är midsommar alltid vecka 25?

Midsommar och Johannes Döparen

Den 23 juni var midsommaraftonens fasta datum fram till 1952. För att bättre passa in i arbetsveckan bestämdes 1953 att midsommardagen alltid skulle firas på en lördag och den är nu rörlig mellan 20 och 26 juni.

Är man ledig på midsommar?

Nyårsdagen, trettondagen, långfredagen, påskafton, annandag påsk, första maj, Kristi himmelsfärdsdag, pingstafton, pingstdagen, Sveriges nationaldag, midsommarafton, julafton, juldagen, annandag jul och nyårsafton är arbetsfria dagar med bibehållen lön.

Midsummer in Sweden

Midsommar / Midsommarstången

Midsommarstång

Lämna en kommentar