Vad står talibanerna för?

Taliban (pashto: طالبان), av arabiskans pluralis av ṭālib (طالب) för ”student”, är en politisk-religiös väpnad islamistisk och pro-pashtunsk rörelse som grundades i Kandahar 1994 och behärskade merparten av Afghanistan åren 1996–2001 och åter tog makten sommaren 2021.

Vilka stöder talibanerna?

Talibanerna hade starkt stöd från USA:s bundsförvanter Saudarabien och Pakistan. Man hade även vid den här tiden redan goda kontakter med terroristen Bin Laden. En annan falang, den s.k. Nordalliansen, kom att stödjas av Iran, Ryssland och Indien.

Vad har talibanerna för mål?

Talibanrörelsen är en sunnimuslimsk rörelse och dess värderingar bygger på en strikt tolkning av sharialagarna. Målet för rörelsen är att ha kontrollen över Afghanistan. De mänskliga rättigheterna i Afghanistan riskerar att försvagas om talibanerna lyckas ta makten över landet.

Vilka länder tar emot afghaner?

Enligt ett dokument som nyhetsbyrån AFP har tagit del av kommer Tyskland att ta emot majoriteten av flyktingarna, 25 000. Nederländerna ska ta emot 3 159, Spanien och Frankrike ska ta emot 2 500 var och andra länder ska ta emot ett mindre antal.

Vad är skillnad på talibaner och is?

Enda skillnaden är att IS möjligen är ännu mer extremt och våldsbenäget än talibanerna själva. Det kan leda till nytt kaos och mer våld i landet – och i värsta fall inspirera terrorbenägna extremister runt om i världen.

Vem ger talibanerna vapen?

Enligt Sigar, den amerikanska myndighet som översett återuppbyggnaden i Afghanistan, försåg USA den afghanska armén med närmare 600 000 handeldvapen och drygt 200 luftfordon, inklusive stridshelikoptrar av modellen Black Hawk, under tidsperioden 2003-2016. Talibanerna uppges nu upprusta sina styrkor.

Vad har talibanerna gjort?

Talibanernas styre på 1990-talet, i färskt minne hos många afghaner, kännetecknades av strikta sharialagar, offentliga avrättningar, kvinnors bannlysning från offentligt liv och marginalisering av etniska och religiösa minoriteter.

Hur stor är talibanernas arme?

Svag afghansk armé

Talibanerna har mellan 55 000 och 85 000 stridande, enligt FN:s beräkningar. Men den afghanska armén har fått stora problem när USA lämnar landet. – Afghanistan har ett eget flygvapen uppbyggt och finansierat av USA, men när de drog sig ur försvann underhållet av planen.

Vem finansierar talibanerna?

Talibanerna finansierar sin verksamhet genom opium, som har blivit en källa till stöd. Till exempel i Helmandprovinsen, som talibanerna till stor del kontrollerar, produceras cirka 70 procent av allt opium som produceras i Afghanistan. Alla vinster som kommer från opiumet hamnar i talibanernas och al‑Qaidas fickor.

Vad betyder pashtuner?

Pashtuner (pashto: پښتون, persiska: پشتون), också kallade pathaner, är den största folkgruppen i Afghanistan och den näst största i Pakistan. De är drygt 30 miljoner, talar traditionellt pashto och är mestadels sunnitiska muslimer.

Hur många afghaner har Sverige tagit emot?

Under 2021 sökte 1 488 afghanska medborgare asyl i Sverige, vilket var knappt 900 fler än under 2020. Det kan jämföras med toppåret 2015, då det var fler än 40 000 av de asylsökande som hade afghanskt medborgarskap. Under hela 2000-talet har fler män än kvinnor sökt asyl i Sverige.

Vilka kommuner tar emot kvotflyktingar?

Kommuner som ska ta emot flest flyktingar 2022

Alvesta, Avesta, Bengtsfors, Burlöv, Degerfors, Fagersta, Filipstad, Flen, Hultsfred, Hällefors, Högsby, Lessebo, Mönsterås, Norberg, Nybro, Perstorp, Ronneby, Sävsjö, Vingåker, Åsele, Östra Göinge.

Varför kommer så många afghaner till Sverige?

Större chans till utbildning och gott mottagande

Sverige har dessutom tagit emot afghaner på flykt ända sedan Sovjets ockupation av Afghanistan 1979, vilket gör att det finns sociala nätverk med svensk-afghaner här. Möjligheten till utbildning är också en viktig faktor för de unga afghaner som flyr till Sverige.

Hur kan talibanerna vara så starka?

Talibanerna har framgångsrikt sänkt motståndsviljan genom att sprida propaganda om att deras trupper är betydligt större än vad som är fallet. Orken och viljan bland det afghanska folket är låg när det gäller att stå emot talibanerna. – Det är ett härdat folk som varit i krig sedan 1979 när Sovjetunionen invaderade.

Vad vill IS?

Den islamiska staten (IS) är en islamistisk militant terroristgrupp som idag kontrollerar stora områden i Irak och Syrien. IS kämpar för att etablera en islamsk stat. Gruppen har tagit över stora landområden, gjort sig skyldiga till brutala brott mot mänskliga rättigheter och rekryterat krigare från hela världen…

Vad händer när talibanerna tar över?

Talibanerna har också återinfört restriktioner för kvinnor, yttrandefrihet och civilsamhället. — På de fem veckor som har gått sedan talibanerna tog kontrollen över Afghanistan har de tydligt visat att de inte tar allvarligt på att skydda eller respektera de mänskliga rättigheterna.

Talibanerna på statsbesök i Norge – Wolfgang Hansson: ”En islossning – efter att ha varit paria”

Magda Gad möter talibaner inne i Kabul

Här testar talibanerna gym och karuseller i Kabul

Lämna en kommentar