Vad tjänar en målare?

Måleribranschen har två lönesystem, ackordslön och tidlön. Det är vanligt att målare arbetar både på ackord och med tidlön. Genomsnittslönen för målare, oavsett vilket lönesystem du använder mest, är 34 400 kronor/månad.

Vad tjänar en målare 2021?

Månadsinkomst: Det ger en månadsinkomst 40 700 kronor beräknat på en arbetstid med 174 timmar per månad. Högst och lägst ackord: Fjärde kvartalet 2021 tjänade målarna bäst i avdelningarna Östra och Norr/Västerbotten, medan de lägsta ackordslönerna återfanns i Mellannorrland.

Hur mycket tjänar en lärling målare?

Lönen för en målare kan variera, då måleribranschen har två lönesystem(ackordslön & tidlön). Vanligast arbetar en målare med både ackord och tidlön, där en fullärd målare tjänar runt 34 000 kr i månaden. En målare med mindre erfarenhet som arbetar som lärling tjänar ca 25 000 kr i månaden.

Kan man jobba som målare utan utbildning?

Om du är över gymnasieåldern eller inte kan eller vill gå på gymnasiet, har du möjlighet att bli målare genom att direkt ansöka om lärlingsanställning, du måste dock ha fyllt 19 år.

Är det lätt att få jobb som målare?

Framtidsutsikter. Som målare får du en gedigen hantverksutbildning och det är då enkelt att få jobb. Du börjar vanligtvis som lärling, där du får utbildning samtidigt som du har en lärlingsanställning. Det finns ett stort behov av både lärlingar och färdigutbildade målare i måleribranschen.

Måste man göra gesällprov?

En lärling har rättighet och skyldighet att utföra gesällprov, bestående av ett yrkestekniskt prov och ett teoriprov. Gesällprovet ska utföras under utbildningsperioden 5.950 – 6.800 timmar.

Vad kostar en målare i timmen 2022?

Timpris målare

En målare kostar 480 kr – 687,50 kr per timma.

Hur många timmar är man lärling målare?

För att bli målare arbetar du normalt som lärling i cirka två år. Utbildningstiden räknas i utbildningstimmar och lärlingstiden är totalt 6800 utbildningstimmar. Mot slutet av utbildningen gör du ett gesällprov för att få ditt gesällbrev som också blir ditt examensbevis.

När får man Lärlingslön?

Lärlingsersättning får du för den tid skolan har rapporterat att du går på en gymnasial lärlingsutbildning. På ansökningsblanketten ska du fylla i om du har lärlingslön eller inte. Lärlingslön är samma sak som att du har lön från din arbetsplats.

Vem betalar lön till lärling?

Arbetsgivare kan få statsbidrag för att ta emot lärlingar. Det är huvudmannen, kommunen om det är en kommunal skola, skolans styrelse om det är en fristående skola, som ansöker om bidraget. Bidraget går sedan till arbetsgivaren.

Vad krävs för att jobba som målare?

Det vanligaste sättet att utbilda sig till målare är att gå inriktning måleri på gymnasieskolans byggprogram. Om du är 19 år eller äldre kan du utbilda dig till målare som lärling i ett måleriföretag. Varje år utbildas flera hundra målare och efterfrågan på marknaden är stor.

Får jag jobba med en lärling ensam?

Lärlingar och praktikanter påverkas också av arbetsmiljön och kan råka ut för olyckor.

Lagen säger bland annat att minderåriga inte får arbeta ensamma om det finns risk för:
  • kroppsskada genom olycksfall.
  • stark psykisk påfrestning.
  • våld och hot.

Vad behöver en målare?

Målaren har mycket kundkontakter, till exempel med fastighetsägare och byggentreprenörer. Målaren behöver ha känsla för färgsättning, vilka färger som passar ihop och hur färgerna till exempel matchar en intilliggande tapet. Det är viktigt för att kunna ge råd till kunden om färg- och tapetval.

Vilket yrke är tyngst?

Målare har det tyngstjobbet. Jurister har det lättast. I alla fall rent fysiskt, enligt en en stor dansk studie. Här är listan där du kan se hur tungt målarjobbet är i jämförelse med andra yrken.

Hur många jobbar som målare?

Antal anställda i Sverige
Region Antal anställda som målare, bygg eller i samma yrkeskategori
Hela Sverige ..
Stockholm och Stockholms län ..
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län ..
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län 370

5 rader till

Hur mycket tjänar man som målare efter skatt?

Vad blir lönen Efter skatt? Lönestatistiken visar bruttolön per månad för en Målare, bygg inom målare.

Lönestatistik baserat på utbildningsnivå
Samtliga sektorer Kommunal sektor
26 600 kr 30 800 kr

Jobba som målare

Att vara Målare

Examinationsuppgift – Målare (Moa Carlsson)

Lämna en kommentar