Vad tjänar en veterinär?

En vanlig ingångslön är 33 000–36 000 kr per månad. Medianlönen för alla kategorier är efter 10 år ca 40 000–54 000 kr per månad. Efter 20 år i yrket ligger det på ca 45 000 kr–60 000 kr per månad beroende på var man jobbar och vilken tilläggsutbildning/specialisering man har.

Hur mycket tjänar en veterinär i snitt?

mycket tjänar en Veterinär i Sverige

En Veterinär i Sverige tjänar i snitt 43 600 kr i månadslön.

Är det brist på veterinärer?

Enligt Svensk djursjukvårds branschrapport 2020 bedöms rekryteringsbehovet de närmaste tolv månaderna vara 446 veterinärer, varav 142 med specialistkompetens.

Är det lätt att få jobb som veterinär?

Lätt att få jobb!

Inom detta yrke är det lätt att få jobb i Sverige inom den närmaste tiden.

Är det svårt att komma in på veterinärutbildning?

Att komma in på veterinärutbildningen i Sverige är ju väldigt svårt pga de få platserna och höga söktrycket så jag bestämde mig för att söka mig utomlands. Jag hade hört väldigt positiva omdömen om veterinärutbildningen i Ungern från veterinärer i Sverige och före detta studenter från universitetet i Ungern.

Vilken inriktning av veterinär tjänar mest?

Högst lön har veterinärer i Schweiz (82 000 euro per år) följt av Nederländerna (72 000 euro) och Danmark (69 000 euro). Sverige ligger på en tiondeplats med 57 000 euro per år i snitt. Snittet för Europa ligger på 40 000 euro.

Hur mycket får en hjärnkirurg i lön?

Här nedanför visar vi en tabell och en graf hur fördelningen ser ut mellan kvinnor och män och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren.

Löneskillnader mellan män och kvinnor.
År Medellön kvinnor Medellön män
2017 75 100 kronor 80 300 kronor
2018 74 800 kronor 79 400 kronor
2019 77 000 kronor 80 300 kronor

4 rader till

Var kan man utbilda sig till veterinär?

Det finns bara ett universitet som utbildar veterinärer i Sverige, Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala (www.slu.se).

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för en veterinär?

En vanlig veterinär är en som jobbar antingen på ett djursjukhus eller på en djurklinik . En vanlig dag innehåller kontroller av olika djurs hälsa. Då en vanlig veterinär ofta utför löpande undersökningar av djur med regelbundna interval.

Hur många timmar jobbar man som veterinär?

Den tar också upp vad som gäller för nattvila samt regler för jour- och beredskapstid. Ordinarie arbetstid är max 40 timmar per vecka (i genomsnitt under högst fyra veckor).

Hur många platser finns det på veterinärprogrammet?

I Sverige finns en utbildning för veterinärer, på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), där man antar 100 personer per år. Omkring 80–90 procent av dessa examineras. På samma universitet finns landets 80 platser för legitimerade djursjukskötare.

Vad krävs för att komma in på veterinär?

För att bli veterinär är det bästa valet att läsa Naturvetenskapsprogrammet med inriktning Naturvetenskap i gymnasiet. Där får du den grundläggande behörighet samt särskild behörighet i matematik, fysik, kemi och biologi som krävs för att kunna söka till veterinärprogrammet.

Vad ska man ha för betyg för att bli veterinär?

Hej, Vad roligt att du vill bli veterinär! För att bli behörig till det behöver man grundläggande behörighet + Biologi 2, Kemi 2, Fysik 2 och Matte 4. Veterinärutbildningen brukar ha väldigt höga antagningspoäng (runt A i alla ämnen) så du behöver antingen få bra betyg eller komma in genom högskoleprovet.

Är det värt att bli veterinär?

Det som är mest avgörande för mig är det praktiska, dvs att arbetsmarknaden för veterinärer ser inte så bra ut närmsta 10 åren. Men å andra sidan har jag en uppfattning om att det kan vara rätt svårt att få AT- tjänstgöring också (iaf i Sthlm) vilket gör att man fastnar som underläkare nåt/några år.

Två vägar men samma mål – veterinär

Vad gör veterinären?

Therese testar: VETERINÄR-YRKET (i samarbete med Skolverket)

Lämna en kommentar