Fråga vad är sant om en släpvagns bromssystem?

Måste en släpvagn med en totalvikt över 750 kg vara utrustad med en färdbroms?

Svar: Om släpvagnens totalvikt överstiger 750 kg måste den mycket riktigt vara utrustad med färdbroms. En vanlig sådan är en så kallad påskjutsbroms. När bilen bromsar trycks släpvagnen via sin dragstång mot dragkroken varvid släpvagnens bromsar aktiveras.

När ska det finnas parkeringsbroms på släpvagn?

Bromskrav släp

Släpvagnar med en totalvikt över 750 kg måste ha en färdbroms. Släpvagnar kopplade till personbilar är i regel utrustade med en påskjutsbroms som bromsas automatiskt när dragbilen bromsar. Släpvagnar med en tjänstevikt över 400 kg ska dessutom vara utrustade med en parkeringsbroms.

Vilken kontroll bör du göra före färd med bil och släpvagn?

Kontroll innan färd
  • Parkeringsbromsen inte är åtdragen.
  • Färdbroms och parkeringsbroms fungerar som de ska.
  • Lasten är väl fastspänd och inte kan lossa under färd.
  • Lasten är väl fördelad.
  • Kultrycket inte är för högt/lågt.
  • Blinkers och ljus fungerar som de ska.
  • Stödhjulet är upphissat och låst.

På vilken bild visas en släpvagn?

Framtill med en vit lykta som visa vitt ljus framåt och med vita reflexer. Baktill med en röd lykta som visar rött ljus bakåt och med röda reflexer.

Vad är en tung släp?

Med tungt släp i samband med BE-körkort menas ett släp som inte väger mer än 3 500 kg. Det finns dock inga begränsningar för hur mycket släpet och fordonet får väga tillsammans.

Vad räknas som släpvagn?

Ett lätt släpfordon har en totalvikt av högst 750 kg. Totalvikten kan vara över 750 kg under förutsättning att dragfordonets och släpfordonets sammanlagda totalvikt inte överstiger 3,5 ton. Läs mer om vikter och vad de olika begreppen betyder.

Hur fungerar parkeringsbroms släpvagn?

P-bromsen på både bil och släp ansätts med en fjäder i bromsklockan (där av namnet fjäderbromscylinder) och släpps med lufttryck. På släpen finns även ”katastrofbroms” rycker man ut duo-matik kopplingen (luftkopplingen) ansätts färdbromsen på alla hjul (P-broms brukar normalt bara sitta på 2 axlar).

Hur kan man förändra Kultrycket?

Kultrycket påverkas av hur du placerar last på en släpvagn. För mycket last längst fram på släpet, närmare bilen, ger högt kultryck och för mycket last längre bak ger lågt kultryck. För att få ett bra kultryck är det därför viktigt att du fördelar lasten jämt.

Hur vet man Kultrycket?

Det optimala kultrycket – normalt mellan 50 och 80 kg – framgår av instruktionsboken, kulhandsken och bilens registreringsbevis. Så mäter du kultrycket: Antingen med en kultrycksvåg eller genom att ställa en badrumsvåg under släpvagnens stödhjul när den är frånkopplad från bilen.

Vad är sant beträffande en Släpvagns Kultryck?

Högt kultryck

Detta medför dåligt grepp på framhjulen samt att halvljusen blir bländande. Lasten ligger långt fram i släpet (röda lådan) och pressar därmed kopplingsanordningen mot marken. Bilen tvingas följa med och eftersom bilen är rak, lyfts framändan upp.

Vilka åtgärder ska ingå i en säkerhetskontroll när du kopplat till en släpvagn?

Hur genomför man en säkerhetskontroll på en släpvagn?

Kontrollera att:
  • Lasten är korrekt säkrad.
  • Dragkulan har gått in i kulhandsken – dragkulan måste vara helt inne och kopplingen ska låsa fast om kulan.
  • Kultrycket är korrekt – tänk på att ett för lågt kultryck gör fordonskombinationen trafikfarlig.

Hur kontrollerar man Kultrycket?

Ta en titt i bilens instruktionsbok för att kontrollera vad kultrycket skall vara. Kultrycket regleras av hur du placerar lasten på släpet. Om du placerar lasten långt fram på släpet får du ett högre kultryck. Om du placerar lasten långt bak på släpet får du ett lägre kultryck.

Vad är släpets bruttovikt?

Bruttovikten är tjänstevikten tillsammans med lasten vid det aktuella tillfället.

Hur kan man se att ett framförvarande lastbilsekipage har en släpvagn tillkopplad?

Hur kan man se att ett framförvarande lastbilsekipage har en släpvagn tillkopplad? Alla släpvagnar ska ha röda reflexer baktill.

När är risken störst med Fällknivsverkan?

Fällknivsverkan är när ett fordon med tillkopplat släp viker sig som en fällkniv så att släpets bakända kanar åt sidan. Fällknivsverkan kan uppstå när ett fordon bromsas bättre än det tillkopplade släpet. Risken är extra stor vid halt väglag – speciellt i nedförsbackar och i kurvor.

Så här använder du Sotekuva

Lunds studentsångare 1 maj

Ta Körkort – Allt om släpvagnar

Lämna en kommentar