Hur mycket julmust dricker svenskarna?

Varje år dricker vi svenskar ca 50 miljoner liter must. Inte mindre än 40 miljoner av dessa liter dricks i december (därutöver är det främst påskmust som dricks) och under julmånaden är julmust den mest sålda läskedrycken i Sverige, inte ens Coca Cola kan då konkurrera.

Hur många liter julmust dricker vi i Sverige?

Sveriges Bryggerier uppskattar att 30 miljoner liter julmust kommer att stå på svenskarnas bord i jul. Musten uppfanns på 1920-talet som ett alkoholfritt alternativ till ölen av svensken Harry Roberts, AB Roberts. Humle och malt ger drycken den mustiga smaken.

Hur mycket julmust dricks i Sverige varje är?

Must lanserades som ett alkoholfritt alternativ till öl i början av 1900-talet och utvecklades sedan till julmust, som snabbt blev en succé och numera dricker svenskarna över 30 miljoner liter julmust varje år.

Vilken är den mest köpta julmusten?

Apotekarnes är Sveriges mest sålda julmust och står för 70 procent av den totala försäljningen.

Hur mycket alkohol innehåller julmust?

Vatten och alkohol används som lösningsmedel, precis som i många andra läskessenser. Alkoholhalten i den färdiga julmusten är vanligtvis 0,3 procent vilket innebär att den klassas som en alkoholfri dryck.

Hur mycket julmust dricker vi Sverige 2020?

Varje år dricker vi svenskar ca 50 miljoner liter must. Inte mindre än 40 miljoner av dessa liter dricks i december (därutöver är det främst påskmust som dricks) och under julmånaden är julmust den mest sålda läskedrycken i Sverige, inte ens Coca Cola kan då konkurrera.

När kommer julmusten 2021?

Måndagen den 4 oktober, kan alla julmustälskare som inte vill vänta till jul, äntligen stilla törsten. Då är det nämligen försäljningspremiär för Sveriges mest älskade julmust, Apotekarnes, som står för över 70 procent av den totala julmustförsäljningen.

Hur många liter julmust dricks i Sverige under december?

Receptet är extremt hemligt, endast tre personer känner till det, men är baserat på en tysk essens som Harry hittade under en researchresa där. I Sverige konsumeras 40 miljoner liter must i december.

Hur många liter julmust dricker varje svensk i genomsnitt under december månad?

Redan då blev julmusten ett mycket omtyckt alternativ till de alkoholhaltiga dryckerna som serverades vid julbordet. Julmustens popularitet har inte dalat, snarare tvärtom. Idag dricker svensken i genomsnitt 5 liter julmust under december månad. Under påsk är det istället påskmust som säljs, men smaken är densamma.

När började man dricka julmust?

Musten har anor ända tillbaka till vikingatiden, men den julmust vi dricker har sitt ursprung i Tyskland och den svenske studenten Harry Roberts. I slutet av 1800-talet sände helsingborgaren Robert Roberts sin son Harry till Tyskland för att studera kemi.

Var kan man köpa Nyckelbryggeriets julmust?

Hos oss kan du köpa Nyckelbryggeriets Julmust 1l i en snygg flaska att ställa på julbordet för otroliga 19,90kr/st.

Kan man köpa julmust i USA?

I Sverige står sig julmusten starkare än någonsin i konkurrensen med Coca-Cola. Också i USA torde den kunna slå sig fram.

Är julmust cola?

Från början betraktades musten som ett alkoholfritt öl, men klassas numera som läsk och sorteras därmed inte in i EU:s lista över maltdrycker. Vi kunde sålunda andas ut och alla våra framtida jular var räddade. Julmust står för ungefär 50 procent av den totala läskmarknaden i december.

Är det alkohol i zeunerts julmust?

Must lanserades som ett alkoholfritt alternativ till öl i början av 1900-talet och utvecklades sedan till julmust som snabbt blev en succé.

Hur nyttigt är julmust?

Enligt Hälsolivs undersökning innehåller favoriten julmust lika mycket socker som annan läsk. De senaste åren har det rapporterats flitigt om farorna med att dricka läsk. Både den vanliga varianten och light-alternativen innehåller sötningsmedel som ökar risken för fetma, typ 2-diabetes samt hjärt- och kärlsjukdom.

Hur mycket socker är det i julmust?

Dietistens kommentar: Liksom läsk innehållet julmust mycket socker, 33 cl blir ca 10 sockerbitar.

Trying Popular Swedish Christmas Sodas: All Swedes LOVE This Drink!

Why Americans NEED Swedish Julmust

Julmust – Swedish Christmas Traditions

Lämna en kommentar