Hur mycket julmust dricker vi per år?

Kort svar: Julmust uppfanns i Sverige i början av 1900-talet som ett alkoholfritt alternativ till julöl. Varje år dricker vi c.a. 50 miljoner liter must i Sverige. Julmusten är en svensk dryck som har sitt ursprung i Örebro och familjen Roberts.

Hur mycket julmust per är?

Must lanserades som ett alkoholfritt alternativ till öl i början av 1900-talet och utvecklades sedan till julmust, som snabbt blev en succé och numera dricker svenskarna över 30 miljoner liter julmust varje år.

Hur många liter julmust dricker vi?

Bland julens drycker är julmust i särklass populärast. Det fick vi veta i Livsmedelsföretagens rapport om julmaten som släpptes i veckan. 79 procent angav i undersökningen att de skulle vilja att julmust serveras till maten på bordet.

Vilken är den mest köpta julmusten?

Apotekarnes är Sveriges mest sålda julmust och står för 70 procent av den totala försäljningen.

Hur många liter julmust dricks det i december?

Receptet är extremt hemligt, endast tre personer känner till det, men är baserat på en tysk essens som Harry hittade under en researchresa där. I Sverige konsumeras 40 miljoner liter must i december.

När kommer julmusten 2021?

Måndagen den 4 oktober, kan alla julmustälskare som inte vill vänta till jul, äntligen stilla törsten. Då är det nämligen försäljningspremiär för Sveriges mest älskade julmust, Apotekarnes, som står för över 70 procent av den totala julmustförsäljningen.

Hur många liter julmust säljs varje är?

Uppgifter om exakt hur mycket must som säljs i Sverige varje år varierar något, men det ligger mellan 40 och 60 miljoner liter varje år.

Finns det julmust med alkohol?

Hemliga aromämnen

I den färdiga musten är dock alkoholhalten mycket låg, cirka 0,3 volymprocent (gränsen för alkoholfritt går vid 0,5 procent).

Hur många liter julmust dricker varje svensk i genomsnitt under december månad?

Redan då blev julmusten ett mycket omtyckt alternativ till de alkoholhaltiga dryckerna som serverades vid julbordet. Julmustens popularitet har inte dalat, snarare tvärtom. Idag dricker svensken i genomsnitt 5 liter julmust under december månad. Under påsk är det istället påskmust som säljs, men smaken är densamma.

Hur nyttigt är julmust?

Enligt Hälsolivs undersökning innehåller favoriten julmust lika mycket socker som annan läsk. De senaste åren har det rapporterats flitigt om farorna med att dricka läsk. Både den vanliga varianten och light-alternativen innehåller sötningsmedel som ökar risken för fetma, typ 2-diabetes samt hjärt- och kärlsjukdom.

Var kan man köpa Nyckelbryggeriets julmust?

Hos oss kan du köpa Nyckelbryggeriets Julmust 1l i en snygg flaska att ställa på julbordet för otroliga 19,90kr/st.

Kan man köpa julmust i USA?

I Sverige står sig julmusten starkare än någonsin i konkurrensen med Coca-Cola. Också i USA torde den kunna slå sig fram.

Är julmust cola?

Från början betraktades musten som ett alkoholfritt öl, men klassas numera som läsk och sorteras därmed inte in i EU:s lista över maltdrycker. Vi kunde sålunda andas ut och alla våra framtida jular var räddade. Julmust står för ungefär 50 procent av den totala läskmarknaden i december.

Vad dricker man till jul?

Många dricker julmust från sillen till gröten, andra väljer lättöl med några små nubbar till. Några andra vill ha julöl eller kanske naturvin. Det är upp till var och en och helt beroende på vad man ska äta. Alla sitter kanske inte och äter sill och Janssons på julafton.

Hur mycket godis äter vi på julafton?

Julen är en av de högtider då det säljs extra mycket godis i butikerna runt om i landet. Men det är inte bara runt högtiderna som vi äter mycket godis i Sverige. Enligt Jordbruksverket senaste statistik äter svenskarna 15 kilo godis per person och år – vilket är en ökning med 52% från 1980.

När började man dricka julmust?

Musten har anor ända tillbaka till vikingatiden, men den julmust vi dricker har sitt ursprung i Tyskland och den svenske studenten Harry Roberts. I slutet av 1800-talet sände helsingborgaren Robert Roberts sin son Harry till Tyskland för att studera kemi.

PLOCKAR VITMOSSA TILL FÖRSTA ADVÄNT (Julcitat – Dåliga julskämt)

LULEÅ KLACKEN SJUNGER ”VI HATAR DJURGÅRN” EFTER ATT LUDVIG HEDSTRÖM TACKLAS Luleå-Djurgården 3 Mars

ÖPPNAR JULKLAPPAR SOM SKA SKÄNKAS TILL VÄLGÖRENHET PÅ JULAFTON, 23 DECEMBER

Lämna en kommentar