Vad är bihåleinflammation?

Bihåleinflammation är en vanlig sjukdom som kommer i samband med att du har en förkylning. De vanligaste symptomen är nästäppa och att det gör ont i ansiktet. I de festa fall går sjukdomen över av sig självt, men blir besvären långvariga kan du behöva behandling. Bihåleinflammation smittar inte.

Hur lång tid tar det att bli av med bihåleinflammation?

Vid måttlig bihåleinflammation har antibiotika i regel ingen effekt. Vid svår bihåleinflammation som bekräftats med röntgenundersökning eller ultra ljud kan utläknings tiden förkortas med fyra till fem dagar. Besvären är ofta långvariga, två till tre veckor, oavsett om antibiotika behandling ges eller inte.

Hur blir man snabbt av med bihåleinflammation?

Här är några tips:
 1. Sov med en extra kudde under huvudet. Att hålla huvudet högre minskar svullnaden i näsan och bihålorna.
 2. Var uppe och rör på dig i stället för att ligga ner. Då minskar svullnaden i näsans och bihålornas slemhinna.
 3. Undvik att röka. Rökning gör slemhinnan svullen och slemmet får svårare att rinna ut.
14 jan. 2021

Vad gör man om man har ont i bihålorna?

här kan du själv behandla bihåle-inflammation
 1. Skölj näsan med ljummet vatten. eller koksalt-lösning.
 2. Använd avsvällande nässprayer, men inte längre än 10 dagar.
 3. Om du har mycket ont kan du ta. läkemedel mot smärtan, …
 4. Nässpray med kortison kan hjälpa hos vuxna. som har allergi.
 5. Använd extra kuddar under huvudet.

Kan man bli av med kronisk bihåleinflammation?

För närvarande finns det tre alternativ för behandling av kronisk bihåleinflammation: läkemedelsbehandling, konventionell endoskopisk bihålekirurgi och ballongvidgning av bihålorna. Vi kommer alltid att försöka med läkemedelsbehandling först för att behandla bihåleinflammation.

Hur länge täppt i näsan?

De allra flesta som har nästäppa och snuva behöver inte söka vård. Besvären brukar gå över av sig själv. Kontakta en vårdcentral om du har varit täppt i ena näsborren under en längre tid. Vänta tills det blir vardag, om det är helg.

Hur blir man av med snorig näsa snabbt?

Det finns några saker du kan göra själv för att lindra dina besvär.
 1. Rensa näsan. Testa att rensa näsan med koksaltlösning. …
 2. Smörj in torra slemhinnor. Om du har torra och sköra slemhinnor i näsan kan du testa att smörja in dem med lite olja. …
 3. Använd avsvällande nässpray, men inte för länge. …
 4. Sov med huvudet upphöjt.

Vad ska man göra för att bli frisk?

Så fort du känner symtom på förkylning ska du sakta ned, vila och minska all stress (även stress och arbetsbelastning framför datorn!). Undvik helt att bli andfådd. Och tillåt dig att sova mer om du är trött – gärna mer än de rekommenderade åtta timmarna. Då har kroppen som mest kraft att reparera sig.

Kan man ha bihåleinflammation utan feber?

Bihåleinflammation brukar kännas som tryck eller värk över kinderna, i pannan eller vid näsroten. Det kommer oftast i samband med en förkylning. Det är vanligt med feber och att man känner sig hängig i största allmänhet.

Kan man spola bihålorna själv?

Inom yogan används nässköljning för att hålla andningsvägarna och bihålorna rena och friska, som en del i ett hälsosamt liv. Genom att skölja näsan och bihålorna öppnar du upp luftvägarna så att du lättare kan andas genom näsan vilket är viktigt i såväl din yogapraktik som i din vardag.

Hur får man bort slem i bihålorna?

lös upp segt slem – nässpray och nässköljning med koksaltlösning brukar hjälpa. drick ordentligt – vätska tunnar ut segt slem. halvsitt istället för att ligga – om du höjer upp huvudändan av sängen eller lägger extra kuddar bakom ryggen minskar svullnaden i näsan och bihålorna.

Kan man ha ont i bihålorna utan att vara förkyld?

I samband med förkylningar förekommer hos vuxna symtom från bihålorna (nästäppa, sekret och tryck eller smärta i bihålorna) utan att det är fråga om bihåleinflammation.

Doktorn om… Bihåleinflammation

Överläkarens bästa tips mot förkylningar – Malou Efter tio (TV4)

”Jag har varit förkyld i veckor – vad ska jag göra för att bli frisk?” – dokto… – Nyhetsmorgon (TV4)

Lämna en kommentar