Vad är en fistel?

ANALA FISTLAR. En fistel innebär en epitelklädd, falsk förbindelse mellan två hålrum. Vid analfistel är förbindelsen mellan analkanalen och den perineala eller anala huden och vid rektal fistel mellan rektum och vanligen den perineala huden.

Varför får man en fistel?

Det är vanligast att fistlar bildas av bölder, men de kan också uppstå utan dem. Risken att bölder och fistlar ökar om du har en inflammatorisk tarmsjukdom som ulcerös kolit eller Crohns sjukdom. Men du kan också bölder och fistlar utan att ha någon tarmsjukdom.

Hur ser en fistel ut?

En fistel brukar visa sig genom variga eller brunaktiga flytningar vid sidan om ändtarmsöppningen. Huden runt fisteln kan vara öm. I de fall då en fistel går från ändtarmen till slidan kan det komma gas och avföring från slidan.

Är fistlar farliga?

Fistlar är inte farliga. Men har man ont ska man naturligtvis söka läkarhjälp. De behandlas oftast med ett enkelt kirurgiskt ingrepp som inte kräver någon längre konvalescens, säger Claes Johansson.

Hur blir man av med en fistel?

Fistlar behandlas med operation, men det finns olika operationstekniker. De går antingen ut på att täppa igen eller helt öppna upp fisteln. Ibland behövs flera operationer, till exempel om fisteln är infekterad eller inflammerad.

Kan varböld försvinna av sig själv?

Självbehandling är ibland inte tillräckligt för att bli av infektionen. Det är nödvändigt att behandla tidigt då det för det mesta inte läker utan behandling, och infektionen kan spridas och leda till feber.

Kan man leva med en fistel?

Fistel är ett dolt problem som drabbar främst unga kvinnor i Afrika och Asien och uppstår i samband med komplicerade och långvariga förlossningar eller grova våldtäkter. Kvinnorna som lever med fistel blir ofta stigmatiserade och utstötta, men med rätt behandling och insatser kan tusentals få hjälp.

Hur lång tid tar det för en fistel att läka?

Nio patienter som opererats till läkning utvecklade nya fistlar (fyra månader till fem år efter föregående operation), 6 av dessa hade Crohns sjukdom, 2 ulcerös kolit och en grav, ospecificerad kollagenos med artriter.

Hur blir man av med en Pilonidalcysta?

Behandling av pilonidalcysta

Om bölden gör ont kan vi tömma den på var och minska trycket. Vi skär ett snitt i bölden och låter vätskan rinna ut. Före ingreppet ges lokalbedövning. Om besvären med pilonidalcystan är återkommande kan du behöva opereras.

What Is an Anal Fistula?

What is a fistula and how does it work?

What is an Anal Fistula

Lämna en kommentar