Vad är foglossning?

Foglossning innebär att du får ont i bäcken, rygg, ben eller underliv under graviditeten. Det är väldigt vanligt och beror på att rörligheten i kroppens leder ökar inför förlossningen. Framför allt i bäckenets leder och fogar, eftersom det måste kunna vidgas när det är dags att föda.

Vad är foglossning och hur känns det?

För de flesta som får ont börjar besvären oftast i mitten av graviditeten, men de kan komma tidigare eller senare. Du kan få ett eller flera av följande besvär: Molande, huggande eller ilande smärta i korsryggen, alltså nedre delen av ryggen. Ont över skinkorna, ibland flyttar sig smärtan från sida till sida.

Är foglossning bra?

Många kvinnor med upplevd foglossning upplever en stark smärta utan att bäckenet vidgats särskilt mycket. Smärtan står inte i proportion till graden av vidgning. Detta är ofta just orsaken till att man ska frångå tanken att det inte är foglossning utan för stor belastning på bäckenet och bäckenets leder.

Vad kan orsaka foglossning?

Orsaker till foglossning

När du är gravid utsöndrar kroppen olika hormoner som bland annat gör att kroppens leder blir mer rörliga, främst i bäckenet. Lederna blir rörligare för att kroppen förbereder sig för förlossningen. Den ökade rörligheten kan i vissa fall orsaka smärta och göra bäckenet mer instabilt.

Vad förvärrar foglossning?

Att undvika vid foglossning

Att lyfta tunga saker. Att dammsuga och köra tunga kundvagnar eller barnvagnar. Att korsa benen när du sitter. Utfallssteg.

Hur känns det när man får en värk?

En värk är när livmodern drar ihop sig och det samtidigt gör ont. I början kan värkarna kännas som mensmol i magen, ryggen eller ljumskarna.

Vad kan man göra för att lindra foglossning?

Vad kan jag göra själv? Att träna magmuskler och ryggmuskler hjälper ofta mot foglossning – starka muskler kan avlasta bäckenet. Det är också bra att röra på sig eftersom rörelse ökar blodcirkulationen, men försök att hålla ett långsamt tempo – om du går, gå med korta steg och belasta foten jämnt.

Kan man träna med foglossning?

Det handlar mycket om att skapa kroppsmedvetenhet och rörelserna i din vardag och vad som kan förstärka eller förbättra foglossningen. Stabiliserande träning brukar hjälpa. Även hjälpredskap som gördlar som håller ihop bäckenet och lyfter upp magen.

Kan foglossning komma och gå?

De kan också komma både tidigare och senare än så. Här är exempel på symtom vid foglossning: Smärta runt bäckenet som kommer när du står, går eller belastar bäckenet. Den kan flytta sig från sida till sida.

Kan man sjukskriva sig om man har foglossning?

Vid graviditetsrelaterad rygg- och bäckensmärta (inklusive symfyseolys) med medelsvåra besvär vid förflyttning, sömnstörning och lätt till måttlig fysisk arbetsbelastning kan arbetsförmågan vara nedsatt. Individuell bedömning utifrån smärtutveckling, överväg partiell sjukskrivning.

Varför får man inte ligga på rygg när man är gravid?

Enligt forskarna kan risken med ryggläge förklaras av att det orsakar ett tryck på mammans blodkärl som leder till en minskning av hjärtminutvolymen vilket påverkar blodförsörjningen till barnet och ökar risken för syrebrist.

Vad är foglossning och hur motverkar jag det? – Malou Efter tio (TV4)

Allt du vill veta om Foglossning och andra gravidsmärtor!

Hur motverkar man foglossning? – Malou Efter tio (TV4)

Lämna en kommentar