Vad är gallblåsa?

Vad gör gallblåsan? Bakom levern sitter gallblåsan, en liten säck där den galla som bildats i levern samlas och lagras. När vi äter drar gallblåsan ihop sig och pytsar ut galla i tarmen via gallgångarna. Gallan behövs för att lösa upp stora klumpar av fett så de omformas till små fettdroppar.

Vad är gallan till för?

Gallblåsegången från gallblåsan mynnar via den gemensamma gallgången ut i tolvfingertarmen och här töms gallan ut. Gallan behövs vid matsmältningen för att finfördela fettet du får i dig med maten. Därefter bryts fettet ner ytterligare och kan tas upp från tarmen. Galla bildas i levern.

Hur går en galloperation till?

går en gallstensoperation till

Buken hålls utspänd med hjälp av koldioxid. Via fyra små snitt förs kameran och olika instrument in i buken. Gallblåsan lösgörs från sitt fäste vid levern. Gallblåsan med sitt innehåll av sten tas ut genom ett av de små snitten i bukväggen.

Hur mår man efter en galloperation?

Man bör så fort som möjligt efter en gallstensoperation komma upp och röra sig, men undvik tunga lyft de första dagarna. Att vara aktiv efter en operation bidrar till att minska risken för lunginflammation och blodproppsbildning.

Vad ska man äta efter en galloperation?

Vad kan jag äta efter operationen? För de flesta fungerar det att äta vanlig mat. Råden som gäller före operation är för många lämpliga även efter operation; mindre måltider regelbundet och jämnt fördelade över dagen samt att undvika fet mat.

Vad är symtomen vid Gallbesvär?

Smärtan varar olika lång tid, från några minuter upp till några timmar men brukar ha gått över inom ett dygn. Vanliga symtom vid gallsten är: smärta i övre delen av buken, oftast till höger, som kan stråla ut mot skulderbladen. illamående och kräkningar.

Kan Gallbesvär gå över av sig själv?

Vid ett gallstensanfall har små kristaller bildat en gallsten som blockerar flödet till tarmen. Då kan du få plötslig och kraftig smärta högt upp i magen på höger sida. Läkemedel och vissa livsstilsförändringar brukar lindra besvären, men ibland kan gallblåsan behöva opereras bort.

Hur lång tid tar de innan man läker efter en galloperation?

Efter en titthålsoperation tar det cirka en vecka innan du kan återgå till den vardag du hade innan operationen. För en del kan det ta längre tid. Har du genomgått en öppen galloperation ska du undvika tunga lyft de första två veckorna. Det tar minst två veckor innan du är återställd.

Hur lång tid tar en Gallblåseoperation?

Operationen sker i narkos och tar ca 1½ timme. Vid gallstensoperation tas den sjuka gallblåsan med innehållande sten bort. Det går bra att klara sig utan gallblåsa eftersom gallan istället rinner kontinuerligt ned i tarmen.

Hur länge blir man sjukskriven efter en galloperation?

Förutom sårsmärta kan man känna av värk upp mot axlar och skuldror vilket beror på gas som finns i buken, det försvinner efter några dagar. Oftast räcker det med att sjukskriva sig själv 1 vecka. I vissa fall kan det vara aktuellt med längre sjukskrivning men då ordnar operatören med det.

Hur mår man efter en titthålsoperation?

Det är viktigt att vara bra smärtlindrad för optimal återhämtning. Ta det lugnt de första dagarna hemma. Du kan promenera, gå försiktigt i trappor och sköta lättare vardagssysslor. Undvik mycket tunga lyft samt tunga motionspass de första fyra veckorna efter operationen.

Gallbladder – Definition, Function & Location – Human Anatomy | Kenhub

What is Gallbladder Stones?

Människans matspjälkningssystem: Levern, gallblåsan, bukspottskörteln och tunntarmen (trailer)

Lämna en kommentar