Vad är ibs?

IBS innebär att det är en störning i hur tarmen arbetar och dess känsel. Vid IBS har du ont i magen och diarré eller förstoppning. Symtomen kan ibland vara väldigt besvärliga, men ofta går det att minska dem genom att undvika viss mat eller genom att använda receptfria läkemedel.

Vad är orsaken till IBS?

Orsak till IBS

Orsaken till IBS är okänd men sjukdomen tros bero på flera faktorer. En sådan faktor är förändringar i tarmens funktion; både i tarmens muskler och nerver samt i samspelet mellan nerverna och hjärnan. Även psykosociala faktorer tros vara viktiga.

Hur farligt är IBS?

IBS i sig är inte farligt, men det är viktigt att du får en diagnos för att få hjälp med behandling och för att lära dig mer om sjukdomen. Det är också viktigt att utesluta andra sjukdomar och överkänsligheter, som kan ge allvarligare besvär.

Hur bli av med IBS?

Att äta regelbundet, äta långsamt, göra regelbundna toalettbesök och motionera kan hjälpa till att må bättre. Det finns inte någon medicin som botar IBS, men det finns flera olika slags tabletter, receptfria läkemedel och kosttillskott som kan minska besvären.

Vilka drabbas av IBS?

Cirka 15-20 % av världens befolkning har IBS och merparten av de som söker vård för IBS är kvinnor 20-65 år. Bland män är mörkertalet stort delvis beroende på att andelen män som söker vård är mindre. Bland barn och unga ökar antalet som får diagnosen IBS.

Vad ska man inte äta när man har IBS mage?

Många personer med IBS upplever även att rött kött gör att deras mage mår sämre. Därför kan det vara bra att tänka på att äta kyckling och fisk oftare eller att äta köttfärs som ofta upplevs mer lättsmält. Lök och vitlök är också något som många med IBS får problem av.

Kan man bota IBS?

Det finns i dag ingen behandling som botar IBS, men symtomen går att lindra. Det finns läkemedel som på olika sätt kan förbättra tarmfunktionen, och i vissa fall ges också behandling som riktas mot hjärnan: – Det finns studier som visar att hypnos, KBT och antidepressiva läkemedel alla kan ha effekt mot IBS.

Vad förvärrar IBS?

Ät mindre av gasbildande mat om du har mycket gaser i magen. Exempel på gasbildande mat är kål, lök, paprika och bönor. Undvik även att äta och dricka lightprodukter som innehåller sötningsmedel. Sötningsmedlet ökar mängden gas i magen.

Är IBS en kronisk tarmsjukdom?

De vanligaste symtomen vid ulcerös kolit är blodiga, slemmiga diarréer. IBS (irritable bowel syndrome) karakteriseras av återkommande smärta eller obehag i magen relaterat till avvikande tarmtömningsvanor utan att någon tarmsjukdom påvisas med kliniska rutinundersökningar.

Vad är bäst mot IBS?

Förstahandspreparatet vid IBS-C är bulkmedel i form av av ispaghulaskal (Vi-Siblin, Lunelax) eller sterkuliagummi (Inolaxol). Om behandlingen inte får önskad effekt kan osmotiska laxermedel, som makrogol (Forlax, Movicol) eller laktulos prövas.

Är IBS psykiskt?

En ny australiensisk studie visar på en omvänd koppling mellan mag- och tarmproblem och psykisk ohälsa som ångest och depression. Sedan tidigare vet vi att många som lider av mag- och tarmproblem som IBS också drabbas av psykisk ohälsa.

Magexperten: ”IBS kan drabba vem som helst” – Malou Efter tio (TV4)

Vad är IBS BellyBalance

Sanna kämpar mot magsjukdomen IBS – Dr Mikael & Tilde (Sjuan)

Lämna en kommentar