Vad är kardemumma?

Varför är kardemumma bra?

Kardemumma innehåller även mycket antioxidanter vilket gör den antiinflammatorisk samt stärker immunförsvaret. Kardemumma innehåller även flera viktiga näringsämnen som järn, magnesium, kalium och spår av C-vitamin. Perfekt i vintertid, vilken tur att det är en av våra mest använda kryddor i jul.

Vad har man kardemumma i?

Användning. Kardemumma har kallats drottningen av kryddor och används i arabisk och asiatisk matlagning och är en viktig ingrediens i många kryddblandningar, exempelvis garam masala, curry och berbere. Kryddan används också ofta till att smaksätta kaffe och te och används i desserter och bakverk.

Var kommer kardemumma från?

Det är i regnskogarna innanför Malabarkusten i södra Indien som kardemumma har sitt ursprung. Där växer den fortfarande vild, även om den nu också odlas.

Vad är Kardemummakapslar?

Kardemummakapslar är fröhusen hos Stauden Elettaria kardemumma. Det är de som används i Chai-te, för kaffet och för många andra saker, till exempel asiatisk matlagning och Mellanöstern.

Är kardemumma bra för magen?

Kardemumma användes förr i tiden vid matsmältningsbesvär och ansågs ha god effekt. Att tugga på frön från kardemumma efter en stadig måltid ska ge stöd till matsmältningen, minska sura uppstötningar och ge bättre andedräkt enligt vissa.

Hur mycket kardemumma kan man äta?

Om du ofta har gaser och svullen mage kan en halv tesked kardemumma i kaffet eller i maten hjälpa. Inom folkmedicinen anses kardemumma kunna lindra kramper, motverka gasbildning och förbättra matsmältningen.

Var köper man Kardemummakapslar?

Köp Kardemumma Hela Gröna Kapslar på Mathem.

Hur mycket är en hel kardemumma?

Hur mycket ger en tesked kardemummakärnor i malen mängd? Tar du en tsk kardemumma kärnor och maler/stöter, blir det ungefär en tsk mald/stöt kardemumma. Bra att veta är att köpt och färdigmald kardemumma innehåller även kapseln, dvs är inte lika intensiv i smaken.

Hur mortlar man kardemumma?

Använd kardemummakärnor och stöt dem i en mortel så får du stött kardemumma som du kan använda istället för mald kardemumma. Stött kardemumma ger en godare smak än färdigmalen. Om du har en kardemummakvarn så är det kardemummakärnor du ska fylla den med.

Hur kom kardemumma till Sverige?

Till skillnad från övriga världen konsumerar vi svenskar enorma mängder kardemumma och blir slagna blott av arabländerna i mellanöstern som gärna kryddar sitt kaffe med den. Men just det där med att ha den i bakverk som vi är så förtjusta i, det är vi i stort sett ensamma om.

Kan man odla kardemumma i Sverige?

Kardemumma är en tålig krukväxt som ska stå på ljus eller halvskuggig plats. Ska stå på ljus plats på vintern. Tål att stå lite mörkare på sommaren.

Hur mycket kostar kardemumma?

Santa Maria. 18g. Jfr-pris 861.11 kr/kg.

Hur använder man hela kardemumma kapslar?

Kardemumma / Chhoti Elaichi

Gröna kardemummakapslar är vanligt i Indien och en av mina favoritkryddor som verkligen ger god smak åt maten. Jag använder dem oftast hela men slå gärna till dem i mortel eller med botten av en kastrull för att krossa dem lätt så utvecklas smaken mer.

Var köper man hel spiskummin?

Hos oss på lyckasmedmat.se kan man köpa hel spiskummin online eller i butik. Vi har alltid snabba leveranser och kundservice i toppklass!

Hur krossar man Kardemummakärnor?

Har du ingen mortel kan du krossa kardemummakärnorna med kavel eller lägga dem mellan två skärbrädor och trycka till – allt för att få ut mest smak!

Kardemummabullar på 3 sätt!

Avsnitt 2 – Dyrt som kardemumma

Teater Magnitude presenterar: Flumma i Kardemumma

Lämna en kommentar