Vad är regummerade däck?

När däck är regummerade innebär det att en gammal gummistomme har försetts med en ny slitbana. Det handlar helt enkelt om en slags återvinning där material från uttjänta däck tas tillvara på för att skapa nya – vilket är mycket positivt ur miljösynpunkt.

Vad är sant om regummering?

Regummering är en teknik som ökar livslängden på däcken. Man ersätter slitbanan av ett däck med en ny och behåller samma däckstomme.

Hur vet man att det är regummerade däck?

Hur ser man skillnad på regummerade däck och nya? Pålitliga tillverkare använder alltid märkningen ”Regummerad” eller ”Retread” på sina regummerade däck. Samtliga däck genomgår tester i flera steg, har motsvarande dokumentation och kommer med garanti.

Vad kostar det att regummera däck?

Därmed sparar man både material och arbetskostnad vilket gör att dessa däck blir billigare att sälja på marknaden än ett helt nytt däck. Det är ungefär bara en tredjedel så mycket råvara som behövs för att skapa ett regummerat däck mot ett helt nytt.

Hur många gånger kan man Regummera ett däck?

Beroende på kvaliteten och körförhållande kan den användas en eller flera gånger. Vid regummering har du möjlighet att anpassa mönster efter dina behov. Stommen kontrolleras enligt ett fastställt system. Regummeringens kvalitet är helt beroende av stommens kvalitet.

Är regummerade däck bra?

När det gäller regummerat hör man inte särskilt mycket i publicerade tester och omdömen. Det speciella med dessa däck är att gummiblandningen i slitbanan innehåller ”millimeterstora korn av en blandning av kiselkarbid och aluminiumoxid” vilket gör att friktionen ökar. Man får helt enkelt dubbeffekt.

Vilken uppgift har räfflor i däckets slitbana?

Det har tvärgående räfflor som möts i mitten av däckets slitbana och påminner om formen på en pilspets. Dess syfte är dock mer än tjusig estetik. De V-formade räfflorna är mer kapabla att stå emot vattenplaning vid höga hastigheter genom att de pressar undan vatten mer effektivt tack vare slitbanemönstret.

Är det tillåtet att använda regummerade däck på personbil?

Undantag från S-märkning och bullerkrav

Följande däck är undantagna från bullerkraven: regummerade däck. vinterdäck med dubbar. däck avsedda för hastigheter under 80 km/tim.

Vilka risker och åtgärder bör du känna till efter hjulbyte?

En del verkstäder rekommenderar dig att redan göra det efter 5 mil, en del efter 20 mil och en del säger att det inte alls är nödvändigt. Men vill du vara på den säkra sidan, så att inte däcket eller däcken lossnar under färd, så bör du efterdra hjulbultarna vid hjulbyte.

Hur får regummerade däck användas?

Ett regummerat däck är ett begagnat däck som man har lagt nytt gummi på. En del bilar är utrustade med ett så kallat nödhjul. Det är till för att användas när du fått punktering på något av däcken. Ett nödhjul skall bara användas för att köra kortare sträckor.

När kan man köpa nya sommardäck billigt?

Sommardäck är billigast att köpa i december och januari. Då råder lågsäsong på däckverkstäderna och kanske har några av dem även mellandagsrea där det går att göra fynd. Framåt våren blir det högsäsong för att byta till sommardäck och det märks till viss del även på däckpriserna.

Vilka hjulaxlar bör du undvika att montera regummerade däck på och varför?

Idag är metoderna för regummering även mer miljövänliga. Nackdelar med regummerade lastbilsdäck är att de kan slitas fortare än vad helt nya däck kan göra. Man måste även vara väldigt noggrann med vilket företag man regummerar däcken med, eftersom det krävs mycket kontroller för att däcket ska bli säkert att köra med.

Hur mycket olja i däck?

För att producera ett bildäck går det åt cirka 26,6 liter råolja. Årligen slängs cirka 300 miljoner bildäck på tippen i USA vilket innebär att nära 8 miljarder liter eller över 50 miljoner fat olja slösas bort varje år bara i form av bildäck i Förenta Staterna.

Kan man ha mindre däck?

Svar: Du behöver inte frukta den tyska polisen för den föreslagna dimensionen är godkänd för din bil. Man får sätta på en annan fälgstorlek och däcksdimension om rullomkretsen inte avviker mer än fem procent från originaldimensionen och de nya hjulen får förstås inte heller påverka bilens körsäkerhet.

Vilken däckdimension kan jag ha?

Ett enkelt sätt att ta reda på däckdimensionen är att titta på bilens registreringsbevis, där framgår vilken däckdimension som din bil registrerats med. Eventuellt står även vilka alternativa däckdimensioner som passar. Är du osäker på vilken däckdimension som sitter på din bil kan du själv ta reda på det.

Hallå Trafikant – regummering av däck.

BilTv med Perstad Trafikmagasinet HUR TILLVERKAS ETT DÄCK?

Hur bra är regummerade däck?

Lämna en kommentar