Vad är tarkett?

Vad betyder Tarkett?

När en mäklare eller golvläggare idag pratar om ett Tarkett-golv avser det med andra ord inte ett specifikt material av golvet, utan det är helt enkelt namnet på tillverkaren. Ett Tarkett-golv kan alltså både avse ett äkta parkettgolv, ett laminatgolv eller något annat material.

Vad är Enstavsparkett?

Vad innebär de olika beteckningarna? I ett 1-stavsgolv är staven lika bred som plankan och kallas även för plankgolv. Ett 2-stavsgolv har två stavar i bredd på varje planka och passar i det flesta rum.

Vad räknas som parkettgolv?

Ett trägolv är ett brett begrepp som omfattar allt från massiva trägolv och parkettgolv till träfanérgolv. Ett parkettgolv är uppbyggt i flera skikt, där översta slitskiktet består av till exempel ek, och de övriga skikten av exempelvis gran eller furu.

Hur ser man skillnad på parkett och laminat?

Den avgörande skillnaden mellan ett parkettgolv och ett golv av laminat är att det första är ett äkta trägolv. Väljer du ett parkettgolv så får du alltså alla fördelar som finns med trä på köpet.

Var tillverkas Tarkett?

Tarkett har en stark lokal förankring i Sverige och i Norden tack vare våra fabriker i Ronneby och Hanaskog (Kristianstad) men också genom en väl utbyggd sälj- och marknadsorganisation samt kundtjänst i de nordiska länderna.

Hur är laminatgolv uppbyggnad?

Laminat består i huvudsak av flera skikt. Alla tre skikten förbinds permanent med varandra genom harts, hetta och tryck. övre slitskikt och ett mönsterskikt, beroende på produktionsmetod med ett eller lager. Slitskiktet består av en specialbehandlad cellulosa som tålig golvyta.

Vad är skillnad mellan 1 stav och 3 stav?

Vad är skillnaden mellan 1, 2 och 3-stavs golv? Skillnaden är hur många stavar det är på varje planka. Detta ger olika intryck och har betydelse för hur ett rum upplevs. Ska du lägga nytt golv i ett större rum passar 1stav väldigt bra medan i ett litet rum passar 3stav bättre.

Vilket är det bästa golvet?

I kök och hall lämpar sig stryktåliga golv som vinyl och laminat bäst. I kök förekommer spill och tappade saker. I hallen drar man in både smuts och fukt utifrån. Vinylgolv på rulle, som i princip kan läggas skarvfritt, kanske är det allra mest rationella valet i dessa utrymmen.

Vad betyder 3 stav parkett?

3stavs parkettgolv har mycket mindre stavar än ett 1-stavs parkettgolv och är därmed lättare att få fram råmaterial till. Det finns en del olika typer av ytbehandlingar. Det vanligaste är en lackad eller mattlackad yta på ett jämnslipat golv utan fasningar.

Vad är Fanérgolv?

Fanérgolv definieras enligt SS-EN 14354 som en golvprodukt med två eller flera träbaserade skikt där toppskiktet består av massivt trä med en tjocklek mindre än 2,5 mm. Skikten sammanlimmas under värme och tryck. Syftet med en flerskiktad konstruktion är att reducera golvets fuktrörelser.

Vilken tjocklek på parkett?

En vanlig tjocklek på slitskiktet är mellan 20 och 25 millimeter. Med denna tjocklek kan golvet slipas om åtminstone tre gånger. Med tanke på att ett golv med ett slitskikt av till exempel ek knappast behöver slipas om mer än vart tionde år ger det en riktigt lång livslängd på golvet.

Vad ska man ha under parkettgolv?

Förberedelser
  • Använd en rätskiva för att kontrollera att undergolvet är tillräckligt plant. …
  • Förhöjningar och fördjupningar som överstiger 3mm måste jämnas ut. …
  • Betong och lättbetongbjälklag ska alltid isoleras mot fukt. …
  • På folien ska det läggas underlagsfoam eller grålumppapp.

Hur vet man vilket golv man har?

Olika typer av golv
  1. Trägolv och parkettgolv. Trägolv finns i flera olika varianter och träslag som ek, ask, björk och valnöt. …
  2. Laminatgolv. Laminatgolv är generellt uppbyggda av ett bottenskikt, en kärna av trä eller sammanpressade träfibrer och en yta av plast. …
  3. Vinylgolv. …
  4. Linoleumgolv. …
  5. Sten- och klinkergolv. …
  6. Textilgolv.

Är laminatgolv trä?

Laminatgolvets konstruktion består av ett träbaserat bärar- eller kärnmaterial, vanligtvis HDF-skiva (High Density Fiberboard), ett ytskikt av laminat eller folie och ett botten- eller balansskikt. Det finns även produkter med annat ytskikt som t. ex. linoleum eller PVC, men som inte räknas in i kategorin Laminatgolv.

Vad är bra med laminatgolv?

Ett laminatgolv består av olika skikt av material sammanpressade kring en kärna av HDF. Översta delen har en skyddande plastfilmsyta som gör golvet tåligt mot väta, husdjur och andra slitage. Förutom att golvet är slitstarkt är det också väldigt lätt att lägga, även på befintliga golv.

Hur gör snickaren – Golvläggning

Lägg ditt trägolv enkelt med 2-lock

Tarkett Sveriges officiella Youtube-kanal

Lämna en kommentar