Vad är testiklar?

Testiklarna kallas ibland för pungkulor och finns i pungen. Det finns två testiklar. De är lite avlånga till formen och bildar spermier och hormonet testosteron. Testosteronet behövs för att bilda spermier.

Hur ser det ut i en Pungkula?

Pungen består av vanlig hud. Denna hud är ofta lite mörkare än på resten av kroppen och har inget underhudsfett. Pungen fungerar lite som en klimatanläggning och håller temperaturen 34 grader – det är en förutsättning för att testiklarna i pungen ska kunna producera spermier.

Kan man känna bitestiklarna?

I anslutning till testikeln kan du känna bitestikeln som en förtjockning upptill och baktill på testikeln. Ytan på testikeln ska kännas jämn, slät och lite mjuk när du trycker på den. Den ska inte kännas helt hård.

Hur vet man om man har cancer i bollarna?

Det vanligaste symtomet på testikelcancer är att en testikel har blivit större eller känns svullen. Det kan också kännas som en förhårdnad i testikeln. Det brukar vara mannen själv eller hans partner som upptäcker detta. Förstoring eller förhårdnad i en testikel kan också orsakas av en infektion.

Har en knöl i pungen?

Knölar i testiklarna är oftast godartade förändringar, till exempel ofarliga cystor, men vilken typ av förändring det rör sig om kan bara avgöras vid läkarundersökning. Läkare undersöker testiklarna dels genom att känna på dem och dels med hjälp av ultraljud.

Kan man känna sädesledarna?

Bitestiklarna sitter på baksidan av testiklarna och kopplar ihop testiklarna med sädesledarna. Om du undersöker pungen med fingrarna kan du känna de mjukare bitestiklarna bakom testiklarna. I bitestiklarna mognar och lagras spermierna. Där får de bland annat sin förmåga att simma.

Hur känns bitestiklarna?

Det som känns som en knöl på din ena testikel är troligtvis bitestikeln. Den är som ett flera meter långt rör som ligger ihopringlat på baksidan av testiklarna. Bitestikeln brukar kännas som en förtjockning som ligger utanför testikeln.

Hur ska testiklarna ligga?

Testiklarna ska kännas mjuka, lite hala på ytan och vara jämna och släta. Ofta är testiklarna olika stora och den vänstra testikeln är i regel lite större och hänger lite längre upp än den högra. Känn efter hårda knölar, förändringar och svullnader.

Martin drabbades av testikelcancer: ”Jag vågar inte ha en femårsplan” – Nyhetsmorgon (TV4)

Vad testiklarna säger om din hälsa

Testikelskolan

Lämna en kommentar