Vad är vestibulit?

Vid vestibulit har de små, ytliga nerverna som finns i slidöppningens slemhinna blivit överkänsliga. Det gör ont i och runt öppningen till slidan när du har slidsamlag eller för in något i slidan. De flesta som har vestibulit blir bra med behandling.

Hur blir man frisk från vestibulit?

Behandling vid vestibulit
  1. Lokalbedövande läkemedel (gel) som bedövar nerverna. …
  2. Muskelavslappnande övningar.
  3. Bäckenbottenträning för att kontrollera musklerna i bäckenbotten.
  4. Att byta preventivmedel till en icke-hormonell metod.
  5. Psykologisk behandling, till exempel samtalsterapi för att hantera besvären.

Är vestibulit farligt?

Då kan kroppen spänna sig för att skydda dig mot smärtan, och när du är spänd är risken större att det gör ont. Nerverna runt slidan kan till sist bli överkänsliga mot beröring. Då kan även försiktig beröring göra ont. Det kallas ofta för vestibulit, men ett nyare namn är vestibulodyni.

Hur ska slidöppningen se ut?

Den är svagt rosa, nästan genomskinlig, men om den är tjockare kan den vara något mörkare. I de allra flesta fall är slidöppningen elastisk och tänjbar ungefär som en resår.

Kan vestibulit gå över av sig själv?

Behandling. De flesta som har vestibulit blir bra med behandling. Vestibuliten kan komma tillbaka till exempel om du blir stressad, men du kan lära dig sätt för att hantera smärtan och att komma till rätta med besvären.

Är vestibulit psykiskt?

Vestibulit innebär risk för samsjuklighet till exempel med andra smärtsjukdomar, psykisk ohälsa och återkommande svampinfektioner samt kan ha en negativ inverkan på fertilitet och öka risken för allvarliga bristningar vid förlossning.

Kan man bli spräckt?

De flesta tjejer märker inget den första gången hon för in något i slidan, tex ett finger eller en penis. Slidkransen är töjbar och den finns där hela livet. Hos en del tjejer som har stramare mödomshinna kan den brista lite vid till exempel ett samlag och blöda lite, men hos andra märks det inte.

Hur blir jag av med min Bartolinit?

Bartolinit är vanligare hos yngre kvinnor. Det smittar inte. Det vanligaste är att man fått en infektion som orsakats av bakterier som finns i slidan eller på huden, men den kan även bero på virus. Med behandling går infektionen över efter några dagar.

Hur förändras underlivet med åldern?

Vävnaderna i slidan och urinvägarna blir tunnare och torrare under klimakteriet. Det kan då klia och svida i underlivet. Det kan också göra ont och blöda lite vid vaginala samlag. Torra slemhinnor i underlivet kan göra att du får minskad sexlust.

Hur sätter man in en Prolapsring?

För in ringen mot bakre fornix och lyft upp framkanten ovan symfysen. Ringen tas ut genom att man krokar tag i framkanten och drar nedåt, ringen viks ihop under uttagandet. Ringen rengörs med tvål och vatten. Inspektera slemhinnorna och tvätta med koksalt eller klorhexidinlösning vid behov.

Hur länge kan man ha Prolapsring?

Prolapsringen kan vara på plats flera dagar. Prolapskuben bör tas ut varje dag. Ringen och kuben tvättas med mildt varmt tvålvatten.

VESTIBULIT & SAMLAGSSMÄRTOR

Smärta vid samlag allt vanligare – Nyhetsmorgon (TV4)

Vulvaverkets introduktionsfilm om vestibulit

Lämna en kommentar