Vad betyder ep?

EP (förkortning av engelska extended play, ”utökad spelning” i betydelsen ”förlängd speltid”, EP i svenskt plural) är ett musikalbum som innehåller färre låtar än ett fullängdsalbum men fler än en singel, vanligen 3–5 låtar på totalt 10–20 minuters speltid.

Vad står LP och EP för?

Andra grammofonformat. Vinylskivor i 7 tums singelformat som spelas på 33⅓ varv/min (mot singelns normala 45 varv/min) benämndes EP (extended play), medan LP-stora 12-tums vinylskivor som spelas på 45 varv/min benämnes maxisingel. Se även: Singelskiva.

Hur många låtar var det på en EP på 60 talet?

45 varvs vinylskivor

singelskivorna med ca 3,5 minuters speltid per sida. Senare kom även EP-skivor (extended play) med upp till 8 minuters speltid. En EP innehöll ofta 2 låtar per skivsida. Så småningom (slutet på 70-talet) kom det även 12 tummare (30 cm) inspelade på 45 varv.

Hur många låtar måste det vara i ett album?

Ett album innehåller vanligen minst fem låtar eller mer än 20 minuters speltid, annars kallas det en EP (Extended Play) eller singel. Men artisten/gruppen kan även välja att släppa ett dubbelalbum där två skivor utgör en enhet.

Vad betyder album?

Album kan syfta på: Fotoalbum – en pärm där man samlar fotografier. Musikalbum – ett format för att paketera och distribuera ett antal musikstycken. Seriealbum – en publikation med tecknade serier.

Vilka LP-skivor är värda pengar?

7 av de mest dyrbara LPskivorna

The Rolling Stones | Street Fighting Man (1968): Kostar cirka 145 000 kr. Bob Dylan | The Freewheelin Bob Dylan (1963): Kostar cirka 280 000 kr. Prince | The Black Album: Kostar cirka 340 000 kr. The Beatles | The Beatles (1963): En LP med ett lågt serienummer kostar uppemot 550 000 kr.

Vad är mina vinylskivor värda?

De vinylskivor som säljs bäst ligger i intervallet 50-250 kronor.

Hur många låtar på en singel?

Musiken består vanligen av en eller ett fåtal låtar, ibland uppdelade på A-sida och B-sida, där A-sidan är singelns huvudlåt. Den första singeln av en artist kallas debutsingel.

När kom vinylen?

Vinylskivans föregångare var ”stenkakan”, den spelades på 78 varv. Tekniken är i grunden densamma, men hållbarheten på vinylskivan är mycket bättre än stenkakan som lätt går sönder. De första vinylskivorna kom 1948 då och de var i formatet LP (33 1/3). 45 varvaren som är det vanliga singelformatet kom året därefter.

Hur många vinylskivor?

Det har blivit en succé. Coronapandemin bromsade det tillfälligt men enligt DN har man nu tolv anställda och producerar fler skivor än någonsin, omkring 30 000 skivor i månaden. Där får vi också veta att vinylförsäljningen i Sverige ökat med 77 procent de senaste fem åren.

Hur många låtar på en CD?

Antalet låtar som ryms på en skiva varierar beroende på låtformat och skivkapacitet. Det ryms ungefär 74 minuter musik på en 650 MB CD-skiva, eller ungefär 150 MP3-filer på samma skiva. Vissa CD-skivor kan rymma 700 MB musik. En DVD-skiva rymmer 4,7 GB, nästan fem gånger så många låtar som en CD-skiva.

Hur många låtar var det oftast på en EP?

EP (förkortning av engelska extended play, ”utökad spelning” i betydelsen ”förlängd speltid”, EP i svenskt plural) är ett musikalbum som innehåller färre låtar än ett fullängdsalbum men fler än en singel, vanligen 3–5 låtar på totalt 10–20 minuters speltid.

Vad kostar det att pressa vinylskivor?

Men nu blir det möjligt att beställa ett enda exemplar som graveras för hand och kostar omkring motsvarande 470 kronor. På sin sajt skriver Vinylify att de bara pressar skivor med musik som beställaren har upphovsrätt till. Så det går inte få sina favoritlåtar med nedladdad musik på vinyl.

Vilket land kommer ordet album ifrån?

Etymologi: Från latinets album; substantivanvändning av albus, vit.

Hur uttalar man album?

Vad betyder och hur uttalas album

Album uttalas alb|um [al´-] och är ett substantiv -et; pl. album.

Vad betyder kartläsarens noter? | Liljegrens Rallyskola EP.1

Störig granne

Ep. 194 – Matteskämt

Lämna en kommentar