Vad får man inte äta med tandställning?

Tandställningen sitter fast och klarar normal tuggning. Du kan äta det mesta. Men den tål inte sega saker, som tuggummi, kola eller karameller. Om du äter sådant kan tandställningen lossna och trådarna böjas, så att de skadar tänder, tandkött eller andra delar av munnen.

Vilka godis kan man äta med tandställning?

Har man tandställning kan man äta nästan vad som helst. Det man ska undvika är hårt och segt godis som kola, karameller och liknande.

Varför ska man inte dricka läsk med tandställning?

Försök bryta de nervösa vanorna. ät inte hård, klibbig eller söt mat och undvik kolsyrade drycker: Undvik livsmedel som popcorn, nötter, chips, tuggummi, kola, karameller och kakor. Och tugga inte på isbitar och drick inte läsk. Alla dessa saker kan skada tandställningen och/eller orsaka tandproblem.

Vilka råd ges till patienter med tandställning?

Det kan bildas bakterier och karies runt din tandställning, därför gäller det att du är extra noggrann med din munhygien. Du behöver dessutom tänka extra noga på hur och vad du äter. Skär gärna maten i bitar innan du stoppar den i munnen samt undvik tuggummi och hårda eller sega saker, som till exempel kola och knäck.

Kan man äta direkt efter tandställning?

Kan man äta som vanligt med tandställning? Tandställningen tål vanlig tuggning, men kan lossna om den belastas alltför kraftigt. Man ska därför undvika att äta vissa hårda och sega saker. Om tandställningen skulle lossna eller gå sönder måste man kontakta tandläkaren snarast.

Får man äta glass med tandställning?

Vad kan du äta? Tandställningen sitter fast och klarar normal tuggning. Du kan äta det mesta. Men den tål inte sega saker, som tuggummi, kola eller karameller.

Kan man dricka energidryck med tandställning?

Tänk på vad du äter och dricker

Låt tänderna vila ett par timmar mellan varje måltid. Undvik sura eller söta drycker och att småäta mellan måltiderna. Välj gärna vatten när du är törstig.

Kan man röntgas med tandställning?

Moderna tand- och käkimplantat av titan är ej ferromagnetiska och utgör inget hinder för MR-undersökning. Dock ger dessa implantat ofta artefakter i bilderna och därmed försämrad bildkvalitet. Patienter med fast tandställning brukar inte behöva avlägsna denna inför MR-undersökning.

Vad händer med tänderna när man dricker läsk?

Om du ofta äter eller dricker något surt kan tänderna skadas. Här får du veta mer om frätskador och hur du förebygger dem. Sura ämnen kan fräta på dina tänder och leda till att tändernas skyddande yta, emaljen, löses upp. Frätskador kallas även erosioner.

Kan man dricka kaffe när man har tandställning?

Du kan dricka kaffe ibland. Borsta bara som vanligt.

Kan man äta kladdkaka med tandställning?

Tänk på att för mycket kladdkaka kan både tandvård och tandreglering får man fina tänder igen. För tänderna skull ska man undvika att äta mycket sött och speciellt sådant som lätt klibbar sig fast i tänderna.

Hur snabbt flyttar sig tänderna med tandställning?

Efter cirka två år är behandlingen oftast klar. När den fasta tandställningen tas bort, vill tänderna gå tillbaka till sitt ursprungliga läge.

Kan man borsta med eltandborste när man har tandställning?

Förutom att använda eltandborste så finns det speciella verktyg som är hjälpsamma för dig med tandställning. Såsom mellanrumsborstar och mjuka tandstickor för att komma åt där det är trångt och vid tandställningens bågar och fästen.

Hur länge gör det ont efter man satt in tandställning?

Att sätta fast själva tandställningen gör inte ont, men limmet smakar inte särskilt gott. När man får sin tandställning eller när man justerar den får de flesta patienterna vissa problem under ett par dagar. Det vanligaste är att tänderna kan bli ömma vilket är mest märkbart när man tuggar.

Hur får man tandställning snabbare?

Om tänderna står trångt på grund av att du har en för liten käke kan det ibland behöva tas bort tänder för att rätta till de tänder som är kvar. Om det bara är lite trångt räcker det ibland med att skapa plats genom att bredda tandbågen.

Hur länge ska man ha skena efter tandställning?

Eftertandställningen är en plastskena och/eller en fastlimmad metalltråd. Efter en till två månader kontrolleras den hos oss, och sedan blir du kallad ett par gånger om året för kontroll. Hur länge du behöver använda eftertandställningen beror på vilken behandlingstyp du har genomgått och hur läget var från början.

Att ha tandställning – frågor & svar

Hur man rengör en fastsittande tandställning – Folktandvården

Tandläkaren svarar på tittarfrågor om tänder – Malou Efter tio (TV4)

Lämna en kommentar