Vad gör sköldkörteln?

Sköldkörteln ligger på framsidan av luftstrupen, under struphuvudet. Sköldkörtelns hormoner heter tyroxin och trijodotyronin. De påverkar nästan alla kroppens funktioner. Den viktigaste funktionen är att reglera ämnesomsättningen, det vill säga hur kroppen omvandlar näring till energi.

Hur mår man med sköldkörtelproblem?

Många olika symtom

Du sover dåligt och är ofta mycket trött, både fysiskt och psykiskt. Du har hjärtklappning och hög puls. Du känner dig svag i musklerna och får darrningar, oftast i händerna. Du minskar i vikt, trots att du äter som du brukar eller mer eftersom du är hungrigare.

Kan man klara sig utan sköldkörtel?

Sköldkörteln brukar kallas för ”kroppens dirigent”. Utan sköldkörtel dör du om du inte får behandling, och med en dysfunktionell sköldkörtel blir du sjuk.

Vad händer utan sköldkörtel?

Sköldkörteln producerar hormoner som bland annat reglerar ämnesomsättningen i kroppen. Vid hypotyreos är hormonproduktionen nedsatt. Det ger låg ämnesomsättning som kan orsaka trötthet, frusenhet och depression. Behandling består av receptbelagd medicin som balanserar hormonproduktionen.

Varför får man sköldkörtelproblem?

Sett över hela världen är jodbrist den vanligaste orsaken till hypotyreos – men inte i västvärlden, se ovan. För högt jodintag kan också leda till hypotyreos och har även visat sig kunna förvärra den autoimmuna varianten av sjukdomen. Järn och selen är också viktiga för sköldkörtelfunktionen.

Vad innebär lågt Sköldkörtelvärde?

Låga värden, vad kan det bero på? Låga värden av TSH i blodet beror oftast på hypertyreos. Det innebär att sköldkörteln producerar för mycket T4 och T3. Hypertyreos är ett ansträngande tillstånd för kroppen och måste alltid behandlas.

Hur visar sig problem med sköldkörteln?

Den vanligaste sköldkörtelrubbningen är hypotyreos, då en underaktiv sköldkörtel inte producerar tillräckligt med sköldkörtelhormon. Några symptom som förknippas med hypotyreos är: trötthet, viktökning, frusenhet, låg puls, nedstämdhet, onormal menstruationscykel och dåligt minne.

Hur många dör av sköldkörtelcancer?

Hur många dör av sköldkörtelcancer? De flesta som får sköldkörtelcancer blir friska efter operation. 83 procent av alla män som får sköldkörtelcancer kan friskförklaras efter fem år, och 91 procent av alla kvinnor.

Vad händer om man inte behandlar hypotyreos?

Vad händer om man inte behandlar hypotyreos? Det finns en risk att utveckla myxödem (kompakt svullnad där huden blir degig och kompakt). Obehandlad hypotyreos kan leda till ökad trötthet och en successiv viktuppgång.

Är det farligt att ha problem med sköldkörteln?

Hypotyreos är vanligt och många har sjukdomen hela livet. Det finns bra behandling mot hypotyreos. Hypotyreos innebär att du har brist på sköldkörtelhormon. Motsatsen är hypertyreos, det är när du har för mycket sköldkörtelhormon.

Kan man läka sin sköldkörtel själv?

Du kan göra mycket på egen hand, i väntan på läkarkontakt eller parallellt med befintlig medicinsk uppföljning. Anpassa din livsstil för att underlätta läkning och få symtomlindring. Välj autoimmun kost (AIP) för att avlasta kroppens immunförsvar, stötta mag-tarmhälsan och minska risken för näringsbrister.

Kan man dö av hypotyreos?

Hypotyreos, liksom motsatsen giftstruma, kallas ibland struma, vilket är ett symtom som inte är nödvändigt för att ha sjukdomen. Oupptäckt och obehandlad hypotyreos kan vara livshotande.

Hur vet jag om jag har brist på sköldkörtelhormon?

Brist på sköldkörtelhormon leder till att ämnesomsättningen blir för låg i cellerna – kroppen går på sparlåga. Vanliga symtom är trötthet, frusenhet, torr hud, värk, minnesproblem och nedstämdhet. Hypotyreos behandlas genom att ersätta bristen på hormon med läkemedel som innehåller sköldkörtelhormon.

Vilka är symtomen vid hypotyreos?

Senare, mer specifika symtom
  • Uttalad trötthet.
  • Frusenhet.
  • Torr hud.
  • Obstipation.
  • Bradykardi.
  • Mental tröghet.
  • Ansiktssvullnad.
  • Håravfall.

Vad orsakar jodbrist?

Äter du riktigt mycket havsalger och annan jodrik mat kan intaget bli för högt, men veganer som varken äter mycket havsalger eller använder joderat salt riskerar att få i sig för lite jod. Hur effektivt upptaget av jod blir i tarmen beror på vilka livsmedel du använder (se nedan).

Vad gör organet: sköldkörteln

Sköldkörteln (hypotyreos/hypertyreos) & Feedback-systemet

Doktor Mikael förklarar och svarar på frågor om sköldkörteln – Nyhetsmorgon (TV4)

Lämna en kommentar