Vad händer i bosnien hercegovina?

Det har gått mer än 25 år sedan kriget i Bosnien och Hercegovina tog slut. Men stabiliteten i landet har vacklat till och från under åren, och just nu befinner man sig i en djup politisk kris som riskerar att utveckla sig till något ännu mer allvarligt.

Vad händer i Bosnien och Hercegovina?

I december röstade parlamentet i Republika Srpska för att dra sig ur BosnienHercegovinas militär, skattesystem och rättsväsende, och använda pengarna till att bilda egna motsvarigheter. Detta är oförenligt med fredsavtalet, där landets författning ingår, och risken för en ny väpnad konflikt är därför överhängande.

Vad hände under Balkankriget?

Balkankonflikten handlar om inbördeskriget i Jugoslavien och krigen i de omkringliggande länderna Balkanhalvön mellan 1991 och 2001 (se karta). Det var efter första världskriget segermakterna sammanförde Serbien med Österrike-Ungerns kroatiska och bosniska områden.

Vad gjorde serberna mot Bosnien?

Under kriget i Bosnien myntades en ny term, etnisk rensning. Serberna inledde omfattande utrensningar av framför allt bosniska muslimer (bosniaker) från sitt territorium. Även bosnienkroaterna och bosnienmuslimerna (bosniakerna) rensade sina områden från andra etniska grupper.

Vad ville serberna i Bosnien-Hercegovina?

Många serber såg en fara i ett självständigt BosnienHercegovina där de endast skulle utgöra en minoritet. I stället ville de att området även i fortsättningen skulle vara en del av Jugoslavien som de såg som en möjlig statsbildning för att hålla ihop sin geografiskt splittrade grupp.

Hur många bor i Bosnien 2022?

Landet har lite mer än 3,8 miljoner invånare och dess huvudstad är Sarajevo. Landet befolkas i huvudsak av tre konstitutionella folkgrupper: bosniaker, serber och kroater (enl. Daytonavtalet).

Vem vann Balkankriget?

Första Balkankriget
Ägde rum 8 oktober 1912 – 30 maj 1913 Plats Balkanhalvön Resultat Seger för Balkanförbundet, Londonfördraget
Stridande
Osmanska riket Balkanförbundet: Bulgarien Serbien Grekland Montenegro
Befälhavare och ledare

7 rader till

Hur många dog i jugoslavienkriget?

Jugoslaviska krigen
Förluster
20 000+ döda 65 000+ döda 14 000+ döda 18 döda 2 döda 34 000+ döda
Totalt: 140 000–150 000 döda ca 4 miljoner flyktingar

6 rader till

Hur många invånare har Jugoslavien?

Federationen leddes fram till 1980 av president Josip Broz Tito. Landets folkmängd var 23 725 000 i juli 1989 och befolkningstätheten uppgick till 92,7 invånare per kvadratkilometer.

Vad innebar Dayton avtalet?

Daytonavtalet innehåller bland annat ett flertal överenskommelser om militära frågor, inklusive upprättande av en NATO-ledd fredsstyrka, en uppgörelse om gränsdragningen mellan de två entiteterna i Bosnien och Hercegovina, flyktingars rätt att återvända, förbud mot nya försök till separation av landets territorium och …

Varför ingrep inte FN i Srebrenica?

Att folkmordet inträffade var ett misslyckande för Förenta Nationerna. Srebrenica var en av flera fredade zoner (”safe havens”) enligt beslut av FN, som världsorganisationen inte klarade av att skydda.

Vilka utförde folkmordet i Srebrenica?

Den 11 juli 1995 inleddes folkmordet i Srebrenica där cirka 8 000 människor mördades. Offren var främst bosniska muslimer och förövarna bosnienserbisk militär och andra serbiska och bosnienserbiska styrkor.

Vilka länder ingår i forna Jugoslavien?

Jugoslavien hette tidigare ett land på Balkanhalvön. Det bestod 1918–1991 av huvuddelarna Serbien, Montenegro, Kroatien, Slovenien, Bosnien och Hercegovina samt Makedonien. Alla dessa är nu självständiga stater.

Vilka länder räknas till Balkan?

Samarbetet med västra Balkan omfattar Albanien, Bosnien och Hercegovina, Kosovo, Montenegro, Nordmakedonien och Serbien.

Vad ville svarta handen?

Mordet utfördes av serben Gavrilo Princip på uppdrag av den serbiska nationalistiska organisationen ”Svarta handen” som ville förena Bosnien-Hercegovina med Serbien. Efter attentatet svalde mördaren Princip en giftkapsel, men han dog inte eftersom giftet var gammalt.

Vem hjälpte Bosnien under kriget?

Efter självständighetsförklaringen angrep bosnienserbiska styrkor, stödda av Slobodan Miloševićs serbiska regering och jugoslaviska folkarmén (JNA), Republiken Bosnien och Hercegovina. Detta i syfte att säkra serbiskt territorium.

P3 Nyheter: Snabbkurs om kriget i Bosnien Hercegovina

Mörka minnen i Bosnien

LÄR MINA BOSNISKA VÄNNER SVENSKA!! *FÖÖÖR ROLIGT*

Lämna en kommentar