Vad ska kaniner äta?

Vad ska en kanin äta? En vanlig fråga och tvärtom vad många tror så mår de bäst av en enkel diet. Det allra viktigaste att komma ihåg vad gäller utfodring av kaniner är att de är betande djur, dvs gräs och örtätare. Eftersom färskt gräs ej finns tillgängligt året runt, ersätter man detta med hö vintertid.

Vilka grönsaker är bra för kaniner?

Tips:
  • 75 % av grönt bör utgöras av mörka sallader/spenat och mörkt bladgrönt (morots- och selleritoppar), färsk kryddgrönt (basilika, koriander, persilja), ogräs (kirskål, maskrosblad, björnbärblad, brännässlor). …
  • 15 % av grönt får vara paprika, selleri, fänkål, squash, morot.

Vad får kaniner absolut inte äta?

Undvik att utfodra kaniner med gnagarblandningar då det ofta leder till överviktsproblem, tandsjukdomar och störningar i matsmältningskanalen. Bladgrönsaker är ett bra alternativ. Tänk på att alltid introducera ny föda successivt. Ge inte din kanin potatis, avokado, lökväxter, citrusfrukter och rabarber.

Kan man ge knäckebröd till kanin?

Ofta äter kaniner för mycket pellets, gnagarblandning eller annat och blir mätt på detta så att den inte äter så mycket hö som den borde med tandbekymmer som följd. Det är mycket viktigt att tänka på att för kaninen är höet den viktigaste maten, pellets/gnagarblandningar, knäckebröd eller annat är bara tillskott!

Kan man ge romansallad till kanin?

Utöver hö och pellets bör kaninen få en daglig portion med grön bladsallad. Ge minst 3 olika sorter om dagen, till exempel rucola, persilja, romansallad och basilika. Många blandsalladpåsar från affären fungerar väldigt bra.

Vad för sallad kan kaniner äta?

Några exempel på bra bladgrönt är gräs, maskrosor och annat ogräs, blad från fruktträd, sallader av det mörka, lite grövre slaget exempel ruccula, blaster från olika rotfrukter som morot och betor, färska krukörter, hibiskusblad från obesprutade plantor, ärtskidor, broccoli med blad, kål av olika slag samt spenat och …

Hur kan jag få min kanin att gå upp i vikt?

Godis. Som godis kan man ge en liten bit morot, frukt eller bär någon gång i veckan eller några små bitar torkad frukt alternativt en knäckebrödsbit. Man bör undvika nötter, frön, kakor, choklad, frukostflingor, godis och andra sötade livsmedel helt och hållet.

Är mjöl farligt för kaniner?

Felaktig utfodring

De flesta sällskapskaniner utfodras med diverse kanin/gnagarblandningar som innehåller olika typer av frön, sädesslag, cornflakesliknande komponenter samt pellets. Utöver detta brukar de få frukt, bröd och andra mjöl/sädesprodukter av sina ägare.

Kan man ge solrosfrön till kaniner?

Låt inte din kanin ätakanin/gnagarblandning’

Till exempel solrosfrö, nötter, cornflakes och havre. Dessa fodermedel är fett- och kolhydratrika samt innehåller mycket lite fibrer.

Kan man ge äpple till kanin?

Äpplen, björnbär, vindruvor, päron, plommon, hallon och jordgubbar är kaninvänliga men bör bara ges i små portioner. En åttondel av ett äpple eller päron eller två bär är en lagom portion. Och du bör inte ge dina kaniner dessa oftare än två gånger i veckan.

Vad ska man ha i en kaninbur?

Man behöver även ha ett bra strömedel som kan vara spån, halm eller alspån. Sedan ska kaninen ha tillgång till en hylla eller en bolåda med tillräckligt utrymme för att kunna sitta på/under eller i denna och även bomaterial till sin bolåda som tex halm. Kaninen tycker om gömställen där den kan känna sig trygg.

Kan en kanin äta gurka?

Överraskande nog för många så är morötter och gurka inte alls bra grönsaker att ge till en kanin annat än i små mängder som godis. Anledningen till att det inte är optimal kaninmat är att det är för fiberfattig mat och just gurka innehåller inte heller så många näringsämnen.

Vad kan kaniner äta för pinnar?

Kaniner har därför ett stort naturligt gnagbehov och för att hjälpa till med den biten kan du med fördel lägga in pinnar från till exempel fruktträd, sälg, asp, lönn, gran och lönn.

Kan man ge kaniner jordgubbar?

Kaniner kan faktiskt äta jordgubbar, och de tycker inte bara det är gott, de älskar jordgubbar! Det du måste tänka på att ge det som godis och inte för mycket.

Hur vet man om en kanin trivs?

En kanin som trivs är lugn och avslappnad i kroppen. Kanske står den på bakbenen och spanar lite nyfiket på omvärlden, eller så kommer de naturliga instinkterna fram och den börjar bädda eller installera sig på något sätt i sitt nya hem. Låt den göra det i lugn och ro.

Vad gillar en kanin?

Kaniner är liksom hästar och kor betande djur. I naturen äter de gräs, ogräs, blad, grenar och växter som de når upp till. När vi har kaniner som husdjur ger man dem hö, grenar och bladgrönsaker för att göra det så likt den naturliga maten som möjligt. På sommaren kan man plocka mycket av kaninens mat utomhus.

VAD SKA KANINER ÄTA? (ALLT om kaniners kost!) – Att äga kanin, DEL 2

Vad äter kaninerna under en dag?

Kostråd till kaniner och marsvin – Nyhetsmorgon (TV4)

Lämna en kommentar