Vad står sup för?

SUP (Stand Up Paddling) är en sport som börjar bli ganska vanlig och är för de flesta första steget in i vattensporternas värld. Den påminner ganska mycket om vågsurfing, men brädorna är generellt lite större och man står upp och paddlar sig fram istället.

Hur man kliver på en sup Board?

Det är bara att lägga den i vattnet och kliva på. Brädan är nästintill omöjlig att välta och om du skulle trilla av, är det bara hoppa upp och fortsätta paddla. Vanligtvis kan du även spänna fast foten i en lina kopplad till brädan, så den inte kan åka i väg från dig.

Vart kommer SUP ifrån?

SUP – Stand Up Paddleboarding – är en vattenbrädsport där man står på en surfbräda och paddlar med en enbladig paddel. Den här typen av paddling härstammar ursprungligen från Hawaii och har de senaste 15 åren vuxit explosionsartat i hela världen.

Hur bra träning är SUP?

-Det finns både aeroba och anaeroba fördelar med att tränaSUP. Långa träningspass är bra för aerob träning och gör att din uthållighet ökar, sänker din vilopuls och ditt blodtryck. Kortare, mer explosiv SUP träning, är perfekt för att bygga anaerob kapacitet och styrka.

Vilken uppblåsbar sup är bäst?

Nrs Escape Inflatable Sup Board 14.0 (“Bäst i test”)

Denna sub bräda är utnämnd till bäst i test 2021 och är en populär uppblåsbar sup för paddling på lång distans. Brädan är mycket slitstark och har dubbla sidoväggar vilket gör den extra stryktålig och hållbar.

Hur ska man stå på en SUP?

Nästan alla SUP-brädor har ett handtag i mitten som markerar var du ska stå. Det här riktmärket gäller både när du står på knä och på fötter. Placera knäna parallellt på brädan och titta framåt. Ta tag i paddeln och börja paddla ut.

Hur bra är Biltemas SUP?

Har testat den och tycker det är en helt ok SUP för den summan. Paddeln är lite fattig annars helt ok som sagt. Biltemas modell heter spk1 och passar nog lättare personer bäst, upp till 60/70 kg typ.

När uppfanns SUP?

Den nuvarande varianten av SUP-paddling uppfanns på 1700-talet på Hawaii där man kom på att använda en paddel för att kunna hålla balansen på brädan bland de höga vågorna. På Tel Avivs simstränder paddlade livvakterna stående på surfbrädor för att bättre kunna se människorna i vattnet.

När kom SUP?

Att stå upp och paddla har man gjort i urminnes tider, men den sup-paddling vi känner till idag började användas kring 1960-talet, som ett sätt för surflärare på Hawaii att snabbt kunna ta sig fram till sina elever. Intresset ökade och man tyckte att sup hade bra förutsättningar att bli en helt egen vattensport.

Är det kul med SUP?

En (av flera) anledningar Laird mfl började med SUP är att det är en otroligt bra träningsform, alltså för kroppen. Till skillnad från både surf och vindsurf tränar man hela kroppen symetriskt. Världens roligaste balansplatta!

Vad gör intervaller med kroppen?

Vad händer i kroppen när du tränar intervaller:
 • Ditt hjärta blir starkare och större vilket gör att de kan pumpa ut mer blod i varje slag.
 • Det innebär i sin tur att även att din vilopuls sjunker och att hjärtat inte behöver slå så många slag per minut.
 • Dina lungor blir starkare vilket göra att blodet syresätts bättre.

Var kan man paddla SUP?

Stand Up Paddle
 • SUP ger enormt bra träning i både styrka, uthållighet och inte minst balans!
 • SUP kan utövas överallt där det finns vatten… sjöar, floder, fjordar och pooler!
 • SUP är roligt, socialt och lätt att göra med vänner!
 • SUP kan göras på platt vatten, öppet hav och vågor!

Hur Supar man?

Knäna ska va lätt böjda och ryggen hållas rak. Nu kan du försiktigt ta långa, långsamma paddeltag. Se till att hela bladet är under vattenytan så lång sträcka som möjligt under varje paddeltag. När du hittat tekniken kan du experimentera med att ställa dig längre bak på SUPen för att ta snävare svängar.

Vilka SUP märken är bra?

Lista över de bästa SUP brädorna 2022
 • Bäst i test: Nrs Escape 14.0 Uppblåsbar SUP Bräda.
 • Populärast: Nrs Escape 12.6 Uppblåsbar SUP Bräda.
 • Premiumval: Nrs Escape 11.6 Uppblåsbar SUP Bräda.
 • Billigast: Nrs Thrive 10.3 Uppblåsbar SUP Bräda.

Hur är Coolsurf SUP?

Den halkfria ytan på brädan är inte bara en fördel för de nybörjare som kanske tar sina första steg på brädan och kanske känner sig lite spända eller nervösa över hela SUP-grejen. Det är faktiskt en fördel för människor på alla erfarenhetsnivåer, eftersom en halkfri yta naturligtvis låter dig stå stabilare och säkrare.

Vilken är den bästa SUP brädan?

Vissa vill glida fram sittandes medan andra vill paddla ståendes så snabbt det bara går, men oavsett vad man är ute efter vill man ha det bästa. Vi har testat ett större urval av olika populära SUP brädor och kommit fram till att den bästa SUP brädan 2022 är Aqua Marina Fusion SUP.

SUP bräda – hur gör man

Vad står GW för? – Parlamentet (TV4)

Testar min SUP bräda!

Lämna en kommentar