Vad tjänar en författare?

Bland dem som i huvudsak lever på sitt skrivande är snittlönen 120 000 kronor per år före skatt. Räknar man in de författare som arbetar vid sidan av sitt författarskap stiger lönen till 210 000 kronor per år. För många är det svårt att få författande att generera en jämn inkomst under många år.

Kan man försörja sig som författare?

Som författare bör dina huvudsakliga inkomster komma från bokförsäljningen. Men det finns också andra inkomstkällor. Du kan föreläsa på skolor och bibliotek eller hålla skrivkurser. Författarcentrum arrangerar författarbesök i skolor, på bibliotek och kulturföreningar med mera.

Hur mycket tjänar en författare i månaden?

Lönestatistiken visar bruttolön per månad för en Författare inom författare.

Lönestatistik baserat på utbildningsnivå
Samtliga sektorer Privat sektor Privatanställda tjänstemän
40 400 kr 40 400 kr 40 400 kr

Vilka författare tjänar mest i Sverige?

V
 • Bläddra vidare för att se vem som tjänar mest. …
 • Jonas Jonasson – 41 miljoner kronor via fyra bolag. …
 • Jonas Gardell – 14,5 miljoner. …
 • Fredrik Backman – 10,5 miljoner. …
 • Camilla Läckberg – 10,2 miljoner. …
 • Jerker Eriksson och Alexander Sunquist – 10 miljoner. …
 • Jan Guillou – 7,5 miljoner. …
 • David Lagercrantz – 6,1 miljoner.
27 sep. 2016

Vad tjänar man som författare på Storytel?

Alla avtal ser olika ut

Alla har sina egna variabler. Storytel säger att de lägger alla pengar i en pott och fördelar den på alla lyssnade timmar för att få fram en royalty per timme som sedan delas mellan Storytel och respektive förlag. Standard är 50-50 men det finns förlag som har bättre också.

Vad tjänar författare per såld bok?

Så mycket får du per bok

På originalutgåvan får du som författare 24 procent av f-priset på varje bok. F-priset är det pris förlaget sätter på boken vid försäljning till bokhandeln. F-priset brukar variera mellan 70 och 120 kronor, vilket innebär mellan 17 och 29 kronor per bok för dig.

Kan man tjäna pengar på att skriva en bok?

Vänta med att säga upp dig

Den krassa sanningen är att en författare utgiven på traditionellt förlag behöver sälja mellan 50 000 och 100 000 böcker per år, beroende på format, för att kunna ta ut en svensk medianlön varje månad enbart från sin bokförsäljning.

Hur svårt är det att bli författare?

Innan en författare kan börja skriva krävs ett omfattande insamlingsarbete. Ofta har man redan mycket kunskap om det man ska skriva om, men det krävs i allmänhet betydligt mer. Detta gäller så väl skönlitterära författare som fackboksförfattare.

Hur mycket kostar det att skriva en bok?

Ett litet räkneexempel: Låt säga att din bok kostar 45 kronor att trycka och du sätter f-priset till 80 kronor. Då blir distributionsavgiften 8 kronor och du tjänar 27 kronor per såld bok. Bokens utpris kan landa på alltifrån 100 kronor till 160 kronor hos de olika återförsäljarna.

Hur mycket får författare betalt för ljudbok?

Exakt hur mycket en författare får betalt för en strömmad ljudbok beror på författare, förlag och strömningstjänst – och avtalen är hemliga. Men enligt Grethe Rottböll uppskattas ersättningen ligga på mellan 20 öre och 2 kronor per titel.

Vilka författare tjänar mest?

Topplistan – världens bäst betalda författare 2018
 • James Patterson 783,5 Mkr (86)
 • J.K. Rowling 491 Mkr (54)
 • Stephen King 246 Mkr (27)
 • John Grisham 191 Mkr (21)
 • Dan Brown 168,5 Mkr (18,5)
13 dec. 2018

Vilken författare räknas som världens mest säljande?

NöjeForbes lista över världens bäst säljande författare toppas för tredje året på raken av James Patterson, som dragit in 95 miljoner dollar (före skatt) under de senaste tolv månaderna.

Vilken författare har sålt flest böcker?

Vilka har du själv hemma i bokhyllan? Om du har läst Don Quijote av Miguel de Cervantes eller Två städer av Charles Dickens är du inte ensam – de toppar nämligen listan över de mest sålda böckerna någonsin. Vilka andra kvalar in? Se listan nedan!

Hur blir man inläsare av böcker?

Är du intresserad att jobba som ljudboksuppläsare har du möjlighet att skicka in en audition till oss här på vår webbplats, voiceify.se. Vi är ständigt på jakt efter nya berättarröster och tar emot auditions löpande. Kontakta oss gärna för mer information eller läs vidare här på vår webbplats.

Hur mycket betalar Storytel?

Lägre royalty från Storytel till förlagen för andra kvartalet – lägsta sedan momsen sänktes. Förlagen har fått sina kvartalsrapporter (Q2-2020) från Storytel och även om volymerna ökade sjönk ersättningen per timme. De flesta får nu 2,00 kr per timme jämfört med 2,29 kr för Q4-2020.

Hur mycket säljer en debutant?

Svensk Bokhandels egen rundringning till olika debutanter, bekräftar att de flesta sålt mellan 800 och 1 500 exemplar. I en SvB-artikel från 2009 läser jag dessutom att mellansegmentet i all utgivning, det vill säga de titlar som förr sålde 3 000-5 000 exemplar, inte finns längre. Idag säljer de cirka 2 000 exemplar.

Författardrömmar? Så skriver du din egen bok! – Nyhetsmorgon (TV4)

Hur blir man FÖRFATTARE? Theodor Kallifatides

Vad tjänar en fastighetstekniker? | Beskrivning av yrket | VVS- och fastighet | Jämtlands Gymnasium

Lämna en kommentar